Zimovanje U Opatiji 9 16 Januar 2010 Jasna Ciric

ZIMOVANJE U OPATIJI
9-16.januar 2010

Na poziv g.đe Melite Švob i Udruženja Holokaust preživelih iz Hrvatske boravila sam tokom januara u Opatiji gde sam održala predavanje „Tako ja radim“.
Po četvrti put za preživele Holokausta u Hrvatskoj organizuje se zimovanje, bilo je prisutno 80 osoba.Pošli smo iz Zagreba autobusom sa perona 502, krenuli smo po lošem vremenu a u Opatiji nas je dočekalo sunce, raspoloženje učesnika bilo je dobro, tako da smo veseli i sretni krenuli na zimovanje.
Smeštaj je bio u predivnom hotelu „Kristal“ a program koji je bio osmišljen za dane boravka, bio je prilagođen potrebama starije generacije.
Svako jutro gimnastika u bazenu uz predivnu Miru Kern a zatim se razgibavalo u sali.
Neumorna Melita Švob sa svojim saradnicima osmislila nam je i bogat večernji program.
Prvo veče je bilo veče dobrodošlice i druženja, sreli su se prijatelji iz Zagreba, Splita, Rijeke, Šibenika, Osijeka , Beograda i Niša.
U nedelju 10.januara, zabavljao nas je orkestar JUKEBOX iz Osijeka. Pevalo se i igralo do dugo u noć, neki su čak odbacili i svoja pomagala za hodanje i „žestoko“ zaigrali.
Sledeći dan je bio rezervisan za predavanje Darka Fišera „Virtuelni Jerusalim“ a veče smo nastavili opet uz orkestar JUKEBOX i nezaobilaznu tombolu, ovoga puta je svaka srećka dobijala nagradu. U utorak 12.januara u jutarnjim satima, krenuli smo na izlet u Rovinj, gde smo se predivno proveli. G.din Edo Tauber nam je uveče pokazao film o Flory Jagoda.Sutradan je Unija židovskih žena Hrvatske održala sastanak, kome je prisustvovala i Vera Lukić iz Beograda. Po podne sam ja, tj.Jasna Ćirić održala predavanje o svom istraživačkom radu „Tako ja radim“, dok su večernji sati protekli uz muziku Saše Kabilja i nastavak tombole, opet je svaka srećka dobijala nagradu. Viceve nam je pričala Lea zvana „Vesela udovica“ a pridružili su joj se Kira, Darko, Drago i Melita. U četvrtak 14.januara obišli smo Židovsku općinu i sinagogu u Rijeci a u Gradskoj skupštini, primio nas je gradonačelnik G.din Vojko Obersnel. Tu nam se pridružio i g.din Robert Djerasi. Narcisa Potežica nam je po podne dala prikaze knjiga sa jevrejskom tematikom. A nastavak večeri je protekao u muzici Saše Kabilja i pričanju viceva. Došao je petak, krenulo se sa spremanjem za Šabat, priključio nam se rabin Luciano Prelević sa ženom Sarom. Uz košer hranu i vino, imali smo posebnu čast da nas pozdravi Veleposlanik Države Izrael u Hrvatskoj G.din Yossi Amrani, predsednik Židovske općine Zagreb G.din Ognjen Kraus, presednik Židovske općine Rijeka G.din Vladimir Kohn kao i direktor JDCa za Balkan G.din Robert Djerasi, pridružili su nam se i brojni gosti i prijatelji iz Rijeke.
Subota je bila dan, kada smo se morali rastati i kada je svako od nas krenuo raznim pravcima ka kućama. Svi smo bili sretni, ostvareni su mnogi kontakti, lepa druženja, pevalo se i igralo svih dana zimovanja, izleti su bili divni uz dobrog vodiča, čuli smo dobre viceve i još bolju muziku, predavanja su bila posećena a postiglo se da se odigra i koja partija karata i naravno nezaboravne šetnje kroz suncem okupanu Opatiju. Uz poljupce i po koju suzu rastali smo se sa rečima „vidimo se iduće godine“.
Zimovanje u Opatiji 2010 je uspešno završeno. Ali posebnu zahvalnost i reči hvale svi učesnici imaju za maestralnu Melitu Švob. Melita Švob „mozak“ ovog zimovanja, omogućila je svim učesnicima lep program i provod, imala je lepu reč za svakoga i lek za svaku bolest, izmamila je osmeh svakome i brinula o svima kao o deci a mi učesnici smo se „potrudili“ da joj maksimalno potrošimo svu energiju.
Moja lična zahvalnost Meliti, usmerena je na ukazanom poverenju, da dođem i održim predavanje na ovom divnom skupu a moje je da još jednom pohvalim njene organizacione sposobnosti, plemenitost i marljivost kao ida pohvalim njen organizacioni tim i Sinišu koji je kamerom „pratio“ svaki naš korak.
24.januar.2010.g Niš Jasna Ćirić

UDRUGA PREŽIVJELIH HOLOKAUSTA
Zahvalnica
Najljepše Vam zahvaljujemo na dragocjenoj podršci, pomoći i sudjelovanju u organiziranju našeg “zimovanja” od 9. do 16. siječnja 2010 u Opatiji
Ovi zimski susreti su za osobe koje su preživjele Holokaust velika potpora i nezaboravni događaji i zbog toga Vam se posebno zahvaljuju.

dr.Švob Melita, predsjednica

Tel/ fax 48 35 141, 48 25 147, E-mail: udruga-prežrh.moc-t.gz|atsuakoloh-hilejvi#rh.moc-t.gz|atsuakoloh-hilejvi
moc.liamg|bovs.atileM#moc.liamg|bovs.atileM www.cendo.hr

Unless otherwise stated, the content of this page is licensed under Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 License