Zidovima Se Vraca 45 Bascarsije

SLOBODNA DALMACIJA četvrtak, 29.12.2005.
POVRAT IMOVINE ŠTO (DO)NOSI ZAKON O RESTITUCIJI KOJI TREBA BITI USVOJEN U PROLJEĆE 2006.
Židovima se vraća 45% Baščaršije?
50.000 ČETVORNIH METARA ZEMLJIŠTA Zna se da Židovska zajednica u Sarajevu potražuje mnoge zgrade, više od 50.000 četvornih metara zemljišta, pašnjake, ceste, hramove, gradilišta, dućane, voćnjake, vrtove i drugo. Kažu da je velik dio Čaršije, gotovo 45 posto, u vlasništvu Židova
NAPREDAK IMAO DOMOVE DILJEM BiH Vrhbosanska nadbiskupija uspjela je vratiti dijelove školskih zgrada u Sarajevu i u Travniku, ali to je samo dio potraživanja. HKD "Napredak" posjedovao je mnoge domove u Sarajevu, Vitezu, Mostaru, Konjicu, Brčkom, Bugojnu…
piše Radoslav DODIG
Restitucija kao pravni pojam znači vraćanje oduzete imovine ili plaćanje adekvatne novčane naknade za nju. Najgrlatiji zagovornici Zakona o restituciji bili su stranački čelnici i danas vladajućih stranaka HDZ-a, SDA i SDS-a, koji su 1990. godine pokušavali pridobiti simpatije glasača i vjerskih institucija. Petnaest godina poslije trio istih stranaka i dalje je na vlasti, ali u vraćanju oduzete imovine vrlo malo se učinilo.
Zakon povučen
U postdaytonskoj BiH Prijedlog zakona u restituciji našao se prvi put na sjednici Zastupničkoga doma Parlamenta FBiH 11. lipnja 1997., pa nakon toga u studenom 1999. godine. Nakon dugih rasprava i prekida Vlada je povukla zakon iz procedure. Bio je to iznuđen potez, jer je Ured visokoga predstavnika za BiH predložio skidanje zakona s dnevnoga reda, dok se ne usvoji Zakon o restituciji na razini države. Zakon o restituciji pripada kategoriji ljudskih prava, gdje su europski standardi u supremaciji nad domaćim zakonodavstvom. Prethodne vlasti, uz asistenciju međunarodne zajednice, započele su privatizaciju prije restitucije, pa tekuća vlast mora izvaditi vruće imovinsko kestenje iz državne vatre.
Stoga je 21. studenoga 2005. godine Državna komisija za restituciju u "Službenom glasniku BiH" objavila tender za izbor institucije koja će raditi studiju izvodljivosti restitucije u BiH. Uskoro se očekuje izbor institucije koja će raditi procjenu vrijednosti oduzete imovine u BiH, te utvrđivanje njezinih korisnika i bivših vlasnika.
Mustafa Begić, predsjedatelj Državne komisije za restituciju, izjavio je da početni datum za restituciju treba biti 1. siječnja 1945. godine. Procjenjuje se da je u BiH konfiscirano i nacionalizirano oko 600 tisuća hektara zemljišta, ali i neutvrđen broj zgrada, stanova i drugih objekata. Komisija preferira stajalište da restituciju treba obaviti ponajviše naturalno, te dijelom financijskim odštetama prijašnjih vlasnika.
Tko sve iščekuje povrat ili odštete za oduzetu imovinu? Zna se da Židovska zajednica u Sarajevu potražuje mnoge zgrade, više od 50.000 četvornih metara zemljišta, pašnjake, ceste, hramove, gradilišta, dućane, voćnjake, vrtove i drugo. Kažu da je velik dio Čaršije, gotovo 45 posto, u vlasništvu Židova.
Zgrada u Travniku
Slično je i u Banjoj Luci, te u nekim drugim mjestima. Vrhbosanska nadbiskupija uspjela je prije vratiti dijelove školskih zgrada u Sarajevu i u Travniku, ali to je samo dio potraživanja. HKD "Napredak" posjedovao je mnoge domove u Sarajevu, Vitezu, Mostaru, Konjicu, Brčkom, Bugojnu, Zenici, Bihaću i u Tuzli.
Vlasništvo Srpske pravoslavne crkve u Sarajevu čestice su na kojima je izgrađena sportska dvorana, društvene zgrade, hotel "Holiday Inn" i druge. SPD "Prosveta" u svojemu popisu ima 32 zgrade, od toga petnaest u Sarajevu, četiri u Mostaru, tri u Prnjavoru, dvije u B. Šamcu i drugdje.
Vakufska direkcija Islamske zajednice BiH u Sarajevu potražuje više poslovnih i društvenih zgrada i hotela, dva hana, četiri džamije, 26 grobalja i drugo. Svi objekti prostiru se na ukupnoj površini od 408.011 četvornih metara!
Islamska zajednica se vraća u 1918.
Za razliku od drugih vjerskih zajednica, Islamska zajednica BiH protivi se datumu 1. siječnja 1945. godine, od kojega će se vraćati oduzeta imovina. Ona predlaže 1918. godinu kao početnu godinu povrata imovine, što drugi ne prihvaćaju. Ako sve bude išlo po utvrđenu planu, konačan prijedlog Zakona o restituciji ne treba očekivati prije proljeća 2006. godine. Međutim, znatno je teže pitanje koliko će se čekati na njegovu provedbu. Hoće li njegovi paragrafi ostati mrtvo slovo na papiru, ili će država pojesti samu sebe, vrativši se po sili zakona u 1945. godinu?

Unless otherwise stated, the content of this page is licensed under Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 License