Zasto Su Cutale Majka I Cerka O Istom Ratu

P O Z I V N I C A
Predstavljanje knjige Magde Simin Bošan i Nevene Simin

"ZAŠTO SU ĆUTALE & MAJKA I ĆERKA O ISTOM RATU"

5. novembar 2009, 18:00h
II sprat Jevrejske opštine Beograd

Učestvuju: autorka Nevena Simin, prijateljica Magde i Nevene: Ružica Galac Popović. Magistar književosti: Gordana Todorić.
Odlomke iz knjige čita glumica Maja Brukner.
Publika je dobrodošla da se uključi i ponudi vlastita iskustva druge ili treće generacje civilnih žrtava rata, bilo kog rata.

Da li je dovoljno potpisati dokument o okončanju rata i time onda rat prestane?

NE! Nije dovoljno!
Posledice rata, bilo kog rata, traju na bezbrojne načine, prenoseći se s kolena na koleno i uzrokujući nove motive za nove ratove.

S tezom da posledice ratova traju, trujući generacije dece sve do sedmog naraštaja – komponovana je i knjiga "Zašto su ćutale & majka i ćerka o istom ratu". Dogadjaji i doživljaji koje čitalac može u ovoj knjizi pronaći potpuno su autentični, iz prve ruke. Majka, Magda Simin Bošan preživela je brutalnost batinašnica i logora II svetskog rata i napisala više knjiga o svom putu od hapšenja 1941. do oslobodjenja 1945, a ovde je sažeto jedno njeno autentično svedočenje. Magdina ćerka, Nevena Simin, druga generacija preživalih žrtava Holokausta dodaje na svako majčino poglavlje svoje komentare, opisujući svoje rane uzrokovane ratom u kome fizički nije učestvovala. Neke od tih rana su prepoznatljive kao ratne rane, neke nisu, jer su, naizgled, izgubile vezu sa roditeljskom ratnom ranom, ali to ne znači da su manje bolne.

Time se otvara u našoj literaturi kompleks pitanja vezanih za probleme dece civilnih žrtava rata, ili kako se to u nauci naziva: problemi druge generacije preživelih u Holokaustu.

Problemi druge generacije preživalih civilnih žrtava bilo kog rata, u ovoj knjizi dobijaju svoj literarni izraz iz ugla koji u srpskoj književnosti nije uobičajen. Kod nas ta tema, ni u javnosti ni u literaturi, nije dovoljno otvorena i raspravljana. Druge kulture su taj posao započele odmah po završetku II svetskog rata. Bez takvog posla Nemci nikada ne bi sproveli (i još uvek je sprovode) denacifikaciju i okrenuli se budućnosti. Bez tog posla, mučnog, tegobnog, veoma bolnog po pojedince – socijalni kancer po imenu RAT (koji hiljadama godina metastazira po kontinentima i nacijama) ne može se pobediti, odstraniti iz tkiva čovečanstva, niti se ljudi i njihove institucije mogu trajno isceliti.

Izdavači: Ženske studije i istraživanja i Futura publikacije, Novi Sad.

Knjiga će biti dostupna učesnicima promocije po ceni od 500 dinara.

osim toga:
Sreća i patnja - otpori diskursu rata

Unless otherwise stated, the content of this page is licensed under Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 License