Zajednicko Priopcenje

ZAJEDNIČKO PRIOPĆENJE

Margelov institut i Centar za društvena istraživanja “Dr Branko Horvat” iz Zagreba daju bezrezervnu podršku Predsjedniku Republike Hrvatske dr Ivi Josipoviću s obzirom na predsjednički govor izrečen u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine, a posebice na njegovo obraćanje vezano za patnju koju su iskusili građani Bosne i Hercegovine, mnogobrojne obitelji, djeca i žene zbog negativne hrvatske politike za vrijeme trajanja ratnih sukoba u toj zemlji 90tih godina prošlog stoljeća. Trebalo je smoći snage, obraza i morala da se zločin osudi. Plemenite isprike i žaljenja upućene s najvišeg mjesta Hrvatske države daju nadu u bolje sutra te mirnog suživota naroda dvaju država ali i triju konstitutivnih naroda Bosne i Hercegovine.
U ime žrtava, obitelji preživjelih i svih slobodoljubivih građana Republike Hrvatske nadamo se, da će se Predsjednik Republike Hrvatske i na mjestu bivšeg ustaškog koncentracijskog logora Jasenovac pokloniti žrtvama i učiniti gestu isprike za kukavičke zločine koji su pod egidom hrvatskog naroda i hrvatske države počinjeni od strane ustaškog fašističkog kvislinškog režima za vrijeme Drugog svjetskog rata.
U povodu 65. obljetnice oblježavanja proboja jasenovačkih logoraša tražimo da se u hrvatskoj javnosti govori više o zločinačkom karakteru Pavelićeve NDH i stradanju Srba, Židova, Roma, Hrvata, drugih naroda i skupina od strane ustaškog fašističkog režima. Pozivamo Republiku Hrvatsku da kao trajno sjećanje na goloruke jasenovačke mučenike koji su vršeći proboj kroz bodljikavu žicu krenuli prema slobodi za simbol najvećeg stradanja na našim prostorima ikad proglasi Nacionalni dan sjećanja na Jasenovac.
Također želimo istaknuti da smo civilnom akcijom na Međunarodni dan sjećanja na Holokaust 27. siječnja 2010. godine pozvali Poglavarstvo Grada Zagreba za promjenu imena Mjesnog odbora koji nosi ime po ustaškom ideologu i ratnom zločincu Mili Budaku u ime hrvatske dječje glumice Lee Deutsch stradale u Auschwitzu 1943. godine. Od gradske ćemo skupštine zatražiti promjenu imena tog odbora.
Margelov institut
Alen Budaj

Centar za društvena istraživanja
“Dr Branko Horvat”
Salamon Jazbec
Zagreb, 17. travnja 2010.

BlinkListblogmarksdel.icio.usdiggFarkfeedmelinksFurlLinkaGoGoNewsVineNetvouzRedditYahooMyWebFacebook

Unless otherwise stated, the content of this page is licensed under Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 License