Vremeplov Kroz Sefardski Svijet

Preveo i priredio: Aron Albahari

HaRav HaRaši Šalom Mesas
Preminuo Vrhovni sefardski rabin Šalom Mesas
13. aprila 2007. god. (11. Nisana), preminuo je Vrhovni sefardski rabin Jerusalema i cijeloga Izraela, rav Raši Šalom Mesas. Bio je i Vrhovni sudija Glavnog rabinskog suda u Jerusalemu.
Rođen je 1913. u Maroku od oca rabina Mimoun Mesasa i majke Rahel Sudri, čije su porodice vodile porijeklo iz Španije i Portugala. Pohađao je poznatu Alliance Israelite Universelle školu. Još kao veoma mlad pokazao se kao darovit i perspektivan učenik Tore i bio je najbolji student marokanskog Vrhovnog rabina Jehošua Berdugoa. U 36 godini svoga života imenovan je za Vrhovnog rabina Kazablanke, a kasnije i cijeloga Maroka, što je samo potvrdilo njegovu porodičnu rabinsku tradiciju, obzirom da mu je i otac bio rabin, rođak Jozef Mesas bio Vrhovni rabin Haife, a sin mu David Mesas sadašnji Vrhovni rabin Pariza.
Godine 1978. tadašnji Vrhovni rabin Izraela, Ovadia Jozef, pozvao ga je u Jerusalem kao vrsnog sefardskog rabinskog stručnjaka. Kada je polazio iz Maroka, do aerodroma ga je pratio marokanski kralj Hasan lično. Na rastanku je zatražio od rabina Mesasa da mu dâ blagoslov, što je ovaj i učinio. To je ujedno bio i njegov posljednji oficijalni akt u Maroku.
U svojoj dugogodišnjoj rabinskoj službi bio je jako posvećen pitanjima i tumačenjima propisa Halahe, kao i pronalaženju odgovora i načina da kroz principijelnu primenu prava iz Halahe da odgovore na brojna pitanja iz svakodnevnog života. Bio je veoma posvećen i očuvanju sefardske kulture, običaja i tradicije. Posebno se zalagao za očuvanje običaja marokanskih sefarda u Izraelu, čak i pored intelektualnih neslaganja sa svojim kolegom rabinom Ovadijem Jozefom, ne jednom čvrsto braneći i zalažući se da sefardski Jevreji iz Maroka moraju da očuvaju svoju osobenost i običaje unutar različitih grupa sefarda bliskoistočnog orijenta i Izraela.
Kao autor mnogih knjiga, napisao je 1930.godine i svoj prvi značajni naučni rad „Mizrah Šemeš“, a njegov posljednji rad „Ve’ham Ha Šemeš“ iz Pete knjige Tore, objavljen je pred samu njegovu smrt. Kao Vrhovni sefardski rabin Jerusalema i cijeloga Izraela službovao je 25 godina.
Čuvši za njegovu smrt, njegov student rabin Elijahu Aberžil je rekao „Ovo je ogroman i nenadoknadiv gubitak za sefardsku zajednicu“.
Rabi Raši Šalom Mesas je sahranjen na jerusalemskom groblju Har Menuhot. Njegovoj sahrani je prisustvovalo više hiljada ljudi koji su u dugim kolonama iskazali svoje duboko poštovanje preminulom lideru.

Kralj Muhamed VI odao počast predsjedniku jevrejske zajednice Maroka
29. jula 2006., u Maršan palati u Tangeru, na svečanosti povodom stupanja na presto, Njegovo veličanstvo kralj Muhamed VI, uručio je predsedniku jevrejske zajednice Maroka, Serge Berdugou, medalju Visokog reda za nacionalne zasluge. Uručujući ovo odlikovanje kralj Muhamed VI je naglasio da to čini slijedeći principe tolerancije i poštovanja za koje se uvijek zalagao a vođen željom za dobrobit odnosa između Jevreja i muslimana u Maroku.
Svjetovni i politički lider Jevrejske zajednice Maroka, Serge Berdugo, koji je na toj funkciji još od 1987 godine, nosilac je više odlikovanja, među kojima su i medalja Visokog reda kraljevske kuće od 1995.g, Međunarodnog ordena marokanskih Jevreja, ordena Konkordie princa od Astorije (Španija) 1992.g., i Legije Časti 2002.g. S. Berdugo je obavljao i funkciju Ministra turizma Maroka od 1993. do 1995. godine. Posvećeni je zagovornik međuvjerskog dijaloga na Bliskom istoku, posebno među Jevrejima i muslimanima, kao i političkog približavanja Izraelaca i Palestinaca u pronalaženju rješenja za bliskoistočni konflikt.
Marokanski kraljevi su se uglavnom zaštitnički odnosili prema jevrejskoj zajednici u toj zemlji, i tamošnji Jevreji se još uvijek sa poštovanjem i cjenjenjem sjećaju postupanja i uloge koju je imao kralj Muhamed V za vrijeme II svjetskog rata i Holokausta kada, iako formalni „saveznik“ Njemačke, pokušava štiti marokanske Jevreje, a i Jevreje izbjeglice iz Evrope, koji su preko luka Tanger i Kazablanka pokušavali naći spas u prekookenskim destinacijama. I kralj Hasan II je bio istinski pionir u zalaganju za dijalog i pronalaženje puteva mira na Bliskom istoku između Arapa i Izraela.

Unless otherwise stated, the content of this page is licensed under Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 License