Visegrad

VIŠEGRAD – JEVREJSKO GROBLJE photos by jasna ćirić

TAJNE JEVREJSKOG GROBLJA U VIŠEGRADU

Piše Jasna Ćirić

ZABORAVLJENA LOTIKA

Grob Loti Celermajer, junakinje romana "Na Drini ćuprija" Ive Andrića, čami zapušten i oštećen na bregu iznad Višegrada

ZABORAVLJENA LOTI

IZ ISTORIJE JEVREJA U VIŠEGRADU

U potrazi za precima

Kamenčići sjećanja na Lotikinom grobu

Loti Celermajer - Jevrejsko Groblje

PORODICA CELERMAJER IZ VIŠEGRADA

Slikano oko 1916-17 ispred ašdžinice Jovana Topalovića u Dušću kraj Višegrada
Na slici je Jovan Topalović, konobar u hotelu „Zur Brucke“ ili “Lotikinom hotelu” u Višegradu, koji áje držao ái ašdžinicu u Dušću i bio veliki prijatelj Lotike Celermajer i njene porodice. Ta kuća ispred koje je napravljena slika i danas postoji u Dušću i tu žive potomci Topalovića.
Na slici su i Jovanova deca Zagorka i Zdravko Topalović.

Slikano oko 1916-17 ispred ašdžinice Jovana Topalovića u Dušću kraj Višegrada
Za stolom sede tri sestre Celermajer, pored čoveka sa šeširom za koga se ne zna koje, sedi s leva na desnoá Adela Celermajer /1861/62-??/ udata Šperling, Lotika Celermajer /1860-1938/ udova Apfelmajera, čuvena vlasnica Hotela „Zur Brucke“, do nje je njen zet Abraham Avram Ciler /1859-1935/ takođe vlasnik „Zur Brucke“, á, zatim njegova žena i Lotikina sestra Debora Celermajer udata Ciler /1871-1933/ i sedi dadilja porodice Celermajer.
U drugom redu stoje s leva na desno austrougarski oficir , Helena Ciler kći Avrama i Debore Ciler, sa fesom je tadašnji gradonačelnik Višegrada, Serafina – Ina Ciler udata Maras, druga kći Avrama i Debore Ciler, austrougarski oficir, Mina Ciler, treća kći Avrama i Debore Ciler, koja je umrla veoma mlada, austrougarski vojnik.
Slika dobijena uz pomoć Bukice Romano iz Višegrada i Zore Topalović, supruge Zdravka Topalovića iz Dušća kraj Višegrada, čijom ljubaznošću sam dobila ovu fotografiju jula meseca 2009. Godine i napravila kopiju, a uz pomoć potomaka porodice Celermajer i moje lično angažovanje, uspela da prepoznam i saznam ko je sve na slici.
Svi oni su bili istiniti junaci u Andrićevom romanu „Na Drini ćuprija” i njegovi prijatelji.

Duh porodice Celermajer ne napuštaVišegrad, uvek je nad njim i još uvek nisu izbledela sećanja na njih a i danas 150 godina od rođenja Lotike Celermajer, sigurna sam da svako pominjanje njenog imena u Višegradu uzburka duhove ovog grada i ljudi u njemu.
Tekst Jasna Ćirić

PORODICA CELERMAJER IZ TRAVNIKA - JASNA ĆIRIĆ

Unless otherwise stated, the content of this page is licensed under Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 License