Vedrana Rudan U Vlastitom Ludilu

Vedrana Rudan u vlastitom ludilu

To je tekst na koji sam ponosna – kaže Vedrana Rudan

Predsjednik Savjeta za nacionalne manjine Aleksandar Tolnauer smatra da je Vedrana Rudan gostujući u emisiji »In magazin« Nove tv širila govor mržnje, vrijeđajući Židove. »Vedrana Rudan je u toj emisiji izašla s komentarom na rubu govora mržnje, strašnijim od antisemitizma«, ustvrdio je Tolnauer na sjednici saborskog Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina. Vedrana Rudan je, ocjenio je, uvrijedila i Anu Frank, koristeći se njezinin citatom da »Židovi trebaju prestati biti Židovi i postati ljudi« a nedopustivim je okarakterizirao i poređenje sukoba u Gazi i Holokausta. Židovska zajednica u Hrvatskoj, čiji je pripadnik i Tolnauer, o verbalnom ispadu Vedrane Rudan izvijestit će Svjetski židovski kongres. »U Hrvatskoj se ne smije tolerirati ovakav govor mržnje«, zaključio je Tolnauer.

Vedrana Rudan ponajprije nam je jučer kazala kako je uistinu citirala Anu Frank. Komentirati navode Tolnauera nije međutim željela, tek svakome kome nešto nije jasno poručuje da na internetu pogleda tekst kojeg je izgovorila u kameru.

– To je najbolji tekst koji sam u životu napisala, tekst uz kojem sam u tri rečenice rekla sve o današnjem licemjernom svijetu, tekst na koji sam ponosna – kazala nam je Rudan.

A kako se može čuti i vidjeti na www.dnevnik.hr, Rudan je kazala kako »joj je čudno da palestinsko-židovski rat nikoga ne uzbuđuje, dok se čini kako je Hitler, s druge strane, još uvijek živ«.

»Pitam se zašto je dim iznad Auschwitza vječni dim, a dim iznad Gaze *n dim. Ovo neka ostane među nama, moj otac je u Jasenovcu batom pokušavao zauvijek riješiti židovsko pitanje, znači li to da sam ja dovijeka zločinac, a Židovi koji danas ubijaju Palestince – potomci onih koji su letjeli u nebo ili postajali sapun– da su dovijeka žrtve? Pa su onda Palestinci žrtve žrtava. Napamet znamo priču Ane Frank. Meni je najdraža, međutim, ona njena rečenica u kojoj se pita kad će Židovi konačno prestati biti Židovi, i postati ljudi? To je pitanje svih pitanja.«, kazala je Rudan u emisiji »In magazin«. Spomenula je i ubojstvo jednog palestinskog dječaka iz Gaze, koji je ostao »u jednom komadu«, i čije je mrtvo tijelo, zajedno s mrtvim tijelima još neke palestinske djece, nakon govora Vedrane Rudan, i prikazano. Također je zaključila, sada će valjda svima, pa tako i njoj, konačno postati jasno da dim iz Gaze ipak nije samo – *n dim.

Nova TV: Ukinut prilog

– U svom komentaru gospođa Rudan iznijela je svoj osobni stav i ni u kom slučaju nije joj bila namjera ikoga uvrijediti. Nova TV osuđuje bilo kakvu vrstu nacionalne ili vjerske netrpeljivosti i govor mržnje, te se ovom prilikom ispričava svima koji su njezine riječi mogli pogrešno shvatiti – priopćila nam je Vedrana Cvetko, PR manager Nove TV. Dodajmo tome da je danas navečer na službenim stranicama Nove TV uz ispriku i osudu ovog djela Vedrani Rudan ukinut njezin prilog koji više neće biti sastavni dio »IN magazina«.

BlinkListblogmarksdel.icio.usdiggFarkfeedmelinksFurlLinkaGoGoNewsVineNetvouzRedditYahooMyWebFacebook

Unless otherwise stated, the content of this page is licensed under Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 License