Uciniti Sve Da Se Egner Nadje U Srbiji

Učiniti sve da se Egner nadje u Srbiji
Ministarstvo pravde će učiniti sve da se Peter Egner, osumnjičeni da je počinio brojne egzekucije jevreja u Drugom svetskom ratu, nadje u Srbiji, rekla je ministarka pravde Snežana Malović . "Ministarstvo će učiniti sve da Egner bude priveden pravdi, da mu se obezbedi pravično sudjenje i da se kroz dokazni postupak ustanovi istina šta se dešavalo tokom Drugog svetskog rata", rekla je Malović novinarima nakon sastanka sa predsednikom Jevrejske opštine Beograda Jovanom Elazerom i predsednikom Nadzornog odbora Avramom Izraelom.

Ministarka je navela da je Tužilaštvo pokrenulo istragu jer postoji osnovana sumnja da je Egner, koji se nalazi u SAD-u, učestvovao u brojnim egzekucijama ili davanju naredbi za izvršenje egzekucija i dodala da postoji univerzalno pravilo da ratni zločini ne zastarevaju.

"Još uvek je u toku faza istrage. Očekujem odredjenu reakciju Suda", rekla je Malović i dodala da će ministarstvo čim dobije odluku suda o raspisivanju poternice reagovati.

Ona je istakla i da je o "slučaju Egner" razgovarala i sa predstavnicima ambasade SAD-a u Beogradu.

Predstavnici Jevrejske zaednice uručili su ministarki i Deklaraciju o izručenju Petera Egnera Srbiji, u kojoj se, izmedju ostalog, pozivaju nadležni pravosudni organi, a posebno Tužilaštvo za ratne zločine da odmah preduzmu mere za njegovo izručenje.

"Zahtevamo i insistiramo da se postupak izručenja i privodjenja pravdi osumnjičenog Egnera ubrza", rekao je Izrael i dodao da će se predstavnici Jevrejske zajednice deklaracijom obratiti i drugim nadležnim organima u Srbiji.

On je naveo da su ministarku upoznali i sa time da se više od 50 pisanih knjigaantisemitske sadržine nalaziu slobodnoj prodaji u Beogradu i Srbiji, kao i da u državi nema zakona kojim se kažnjava i zabranjuje negiranje holokausta.

http://www.smedia.rs/vesti/detalji.php?id=28283

Unless otherwise stated, the content of this page is licensed under Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 License