U Povodu Rusenja Sinagoge Kalkados U Travniku

http://Bosniaks.net http://Bosnjaci.net

Pismo Parlamentu BiH i vladajućim strankama SBiH, SDA i SDP

U POVODU RUŠENJA SINAGOGE KALKADOS U TRAVNIKU

Autor: Bnet Press

Povodom namjere rušenja sinagoge Kalkados u Travniku, stare 238 godina, kao predstavnike vlasti upozoravamo Vas da ste odgovorni za očuvanje kulturno-historijske baštine BiH.

Pozivamo Vas da hitno, u saradnji s lokalnim vlastima, poduzmete sve potrebne radnje kako bi se spriječio ovaj sumanuti čin, te zahtijevamo da ispitate i objelodanite ko je inicijator svega, jer smatramo da u svemu ima materijala i za Tužiteljstvo BiH, stoji u pismu Bosniaks Stichting Most koje je potpisao Edit Agović.
Opširnije…
STOP – RUŠENJU SINAGOGE U TRAVNIKU!
Autor: Bnet Press
Poštovani,
ova incijativa je došla iz Travnika, a treba i da brine sve državljane BiH, koji znaju vrijednost jednog objekta, arhitekture starije od 100 godina, a ako je još stariji, onda je vrijednost još veća i sigurno zaslužuje da je uvrštena u grupu zaštitenih kulturnih spomenika i nasljeđa, ako nema druge funkcije. Dnevni Avaz 28.08.2008. godine, u rubrici Panorame, Rusenju 238-godina starog jevrejskog hrama Kalkadoš u Travniku – je sigurno sramota naše države, sramota naših političara, sramota naših institucija, sramota svih vas, koji imate mogućnost da progovoriti i govor pretočite u dijelo, a to ne činite. Rušenje vjerskog objekta je i više od malomanosti i nepoštovanja kulturne baštine i bogatsva.

Ovo je sramota naše države, a država nisu neznana imena….

Nadam se da će se odazvati i druge vjerske institucije, jer sutra će nared dođi i vjerski objekat Islamske zajednice BiH, Rimo-katuličke crkve BiH i dr., da bi se realizorao samo jedan od projekata kapitalištičke elite u BiH. Nema vrijednosti, ni u materijalnom, a ni drugom obliku nad onome što čini i sačinjava naš identitet, našu kulturu, našu državi. Da li to opet zaboravljate na multi-kulturalnu i državu sviju nas: musliman, pravoslavaca, katulika, Jevreja, Bošnjaka, bhSrba, bhHrvata, Roma… očito da su vaše riječi samo riječi i ne djela.

Temu smo proslijedili i kolegama iz stuke arhitekture i kulturnog nasljeđa. Nadam se da oni neće ostati ravnodušni ako ste vi… Žalosno, al realno.

"Ovo je onaj osjećaj što zove se SRAMOTA"!

Potpisani: Maja Đurić, Nermina Šljivo, Aldijana Sadiković, Kenan Terzić, Ernest B. Kulauzović

Opširnije…

/ * / Photo: Pogled na Travnik, snimak iz 1916. godine. Označene su zgrade sinagoge i "Sulejmanije" džamije. Izvor: Elmundosefarad.eu

Unless otherwise stated, the content of this page is licensed under Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 License