U Noci 14 Na 15 Avgusta 1941

U noći 14. na 15. avgusta 1941. nacistički okupatori pohapsili su sve petrovgradske Jevreje koji su se još uvek nalazili na slobodi. Sa Jevrejima iz Srpske Crnje i Jaši Tomiću - njih oko 1.260 - poslati su dereglijama niz reku Begej u Beograd 18. avgusta 1941. Muškarci su zatvoreni u malo poznati logor Topovske šupe, odakle su sistematski odvođeni na streljanja. Žene i deca su decembra 1941. poslati u stravičan logor „Sajmište“ gde su ubijani hladnoćom i glađu. U periodu februar-maj 1941. gušeni su gasom u kamionima koji su ih vozili na Jajince.
Sinhronizovano sa uništavanjem petrovgradskih teklo je hapšenje svih banatskih Jevreja, njihovo interniranje u logor u Novom Bečeju i kasnije otpremanje na beogradska stratišta. Nemački list Volkische Beobachter objavio je 19. avgusta 1941. da je Banat „Juden frei“ („oslobođen od Jevreja“). To je prva regija u Evropi koja je prema nemačkim izvorima dobila taj epitet, što je potpuno nepoznata činjenica!
Zrenjanin, nekadašnji privredni gigant pre i posle rata, svoj privredni prestiž umnogome duguje žrtvama nacizma koje su uspešno vodile nekoliko fabrika i trgovine. Nekada svetski izvoznik šećera (u vreme Viktora Eleka) Zrenjanin je danas beznačajan faktor u toj industriji. Prva jugoslovenska fabrika radijatora (koju je uspešno otkupio od Rumuna Pavle Bjelinski i stavio u službu svog grada) danas je obična razvalina!
Pomenute nepoznate činjenice (sa spiskom žrtava) predmet su knjige u nastajanju „Nacistički prvi genocid“. Pročitali ste siže nepoznate istorije koja se odigrala u Banatu 14. na 15. avgust 1941. godine.
Aleksandar Veljić

Unless otherwise stated, the content of this page is licensed under Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 License