Tutin

TUTIN - na nemačkom

… Većina Jevreja živela je u Novom Pazaru, a bilo ih je u Sjenici, Dugoj Poljani, Tutinu i Raški, ali su svi ulazili u jednu opštinu čije je sedište bilo u Novom Pazaru. Oni su u ta mala mesta otišli iz Novog Pazara u vreme kada je u njima počela nešto snažnije da se razvija trgovina. Prvo su otišli Jevreji u Sjenicu, i to krajem prošlog veka, dok su u ostala mesta otišli posle prvog svetskog rata. Jevrejska opština u Novom Pazaru brojala je 1940. godine 292 člana. Od toga su bili u: Sjenici 27, Dugoj Poljani 10, Tutinu 9, Raški 5, i Novom Pazaru 241. Predsednik opštine bio je Leon Bahar, a rabin Sadik Konforti.
Vidi: Ejup Mušović

NOVOPAZARSKI JEVREJI

U Tutinu je živela porodica Izrael.
Rodonačelnik porodice je Mošo Izrael, oženjen Hanom Danon. Mošo je stradao na Sajmištu 1942. godine
Mošo je imao sina Miku (stradao na Sajmištu, 1942. godine) koji je bio oženjen Blankom Papo (stradala na Sajmištu, 1942. godine.
Mika i Blanka imali su 4 dece:
Lenka, rođena 1932. godine, stradala na Sajmištu.
Hana, stradala na Sajmištu 1942. godine.
Yeruham, stradao na Sajmištu 1942. godine.
Majir, rođen 1933. godine, stradao na Sajmištu.
Od šire porodice preživela je Rivka Reuben, i živi u Izraelu.
Krajem marta 1942. godine sandžački Jevreji su uhapšeni I odvedeni u Kosovsku Mitrovicu. Jevreji Novog Pazara, Tutina, Sjenice i Duge Poljane bili su primorani da pešice idu 24 km, 5 sati od Novog Pazara do Raške. Odatle su stočnim vagonima prevezeni u Kosovsku Mitrovicu. U blizini sela Pridvorica, kada su morali da pređu most koji je bio porušen, ubijen je stari Mošo Bahar jer bio suviše slab da bi hodao. Još u toku janura dva musškarca i jedna žena (još uvek ne znamo njihov indentitet) iz porodice Konforti, bili su ubijeni. Porodica Konforti je inače živela u Dugoj Poljani. Još petoro Jevreja iz Duge Poljani kao i Matilda Ruben ubijeni su. Podaci Carla Savicha

Unless otherwise stated, the content of this page is licensed under Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 License