Treblinka

Posle dugog prikupljanja podataka, koje ni u kom slučaju nije završeno, iznosim ovde liste i sudbine deportovanih u Treblinku. Nijedan deportovan nije preživeo. Svi s, odmah po dolasku, ugušeni i spaljeni. Namera mi je da svakom deportircu vratim ljudsko dostojanstvo, vratim ime iz broja i na taj način sačuvam od zaborava. Pošto lista nije konačna, a sigurno sadrži i greške, vrlo rado prihvatam ispravke i dopune. Ne zaboravimo zatočenike logora Treblinka.
Lista je sačinjena prateći abecedni red PREZIMENA, ne njihovih imena.

RED VOŽNJE

23. marta 1943. godine počele su deportacije iz Makedonije, tadašnje Velike Bugarske.

Tačno u podne kompozicija voza sa 2402 Jevreja krenula je iz Skoplja. Zbog sabotaže na pruzi voz je išao preko albanske teritorije. Voz je stigao na stanicu Treblinka 31.3.1943. godine u 17.30. Tokom puta po zvaničnim podacima 3 Jevreja je umrlo. 20 vagona je istovareno između 18.30 i 20.00. Ostali vagoni su istovareni dan posle u 6.30 ujutru.

29.3.1943. godine u 6 sati ujutro počelo je utovarivanje „putnika“ za krajnje odredište transporta Malkinia-Treblinka. 2404 Jevreja ovog puta je pošlo u smrt. Tovarenje je završeno u podne. Zbog sabotaže na pruzi voz je išao preko albanske teritorije.

Skoplje – Lapovo – Zemun – Ruma – Zagreb – Lundenburg – Czestochowa - Skiernewice – Warszawa – Piotrkow – Malkinia.

U Treblinku je voz stigao 5. aprila 1943 godine oko 7 sati. Od 9 do 11 stati trajalo je istovarivanje. Niko nije preživeo.

BlinkListblogmarksdel.icio.usdiggFarkfeedmelinksFurlLinkaGoGoNewsVineNetvouzRedditYahooMyWebFacebook

Unless otherwise stated, the content of this page is licensed under Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 License