Tih Tokom Holokausta

Tih tokom holokausta
22.12.2009 20:58:33
PAPA Pije Dvanaesti koji - prema tvrdnji jevrejskih udruženja i pojedinih istoričara, nije dovoljno govorio protiv holokausta - mogao bi da postane svetac po kanonu Rimokatoličke crkve. Ovu mogućnost otvorio je aktuelni papa Benedikt Šesnaesti i time se, ne samo našao na udaru kritike, nego i u opasnosti da drastično naruši katoličko-jevrejske odnose.
Papa Benedikt je, naime, odobrio dekret koji potvrđuje "herojske vrline" pape Pija Dvanaestog i time mu dodelio titulu "prečasni", koju od titule sveca dele još samo dva koraka - takozvana beatifikacija i kanonizacija. Jevrejske grupe, zatražile su od pape Benedikta da ovaj proces zamrzne dok se ne prouče još neke arhive iz perioda Drugog svetskog rata, budući da se Pije Dvanaesti na položaju pape nalazio upravo u tom periodu i dalje, od 1939. do 1958. godine.
Papa Benedikt Šesnaesti koji se, kako tvrdi izvor iz Vatikana, "divio Piju Dvanaestom kao mladić", 2007. godine, kada je od komisije za kanonizaciju dobio dekret o herojskim vrlinama Pija Dvanaestog, odložio je na neko vreme njegovo potvrđivanje, što je zadovoljilo Jevreje. Nedavno odobravanje dekreta, međutim, oni ocenjuju kao nepromišljen i nediplomatski čin.
Portparol izraelskog Ministarstva spoljnih poslova Jigal Palmor smatra da kandidatura tog pape za sveca nema uticaja toliko na Izrael, koliko na katoličku crkvu. Istoričarima bi, ističe Palmor, otvaranjem arhiva, moralo da bude omogućeno da procene akcije tog pape. Vatikan, međutim, tvrdi da je Pije, ipak, pomagao Jevrejima tokom Drugog svetskog rata, ali "putem tajne diplomatije, jer je direktnom intervencijom mogao da pogorša položaj i Jevreja i katolika u Evropi".
Postoji velika opasnost da će potez pape Benedikta dovesti i do odlaganja njegove posete Rimskoj sinagogi, planiranoj za 17. januar, Dan katoličko-jevrejskog dijaloga.
RAZORNE POSLEDICE
IZVORI u Vatikanu strahuju da bi jevrejska zajednica mogla da povuče poziv za posetu, tek drugu upriličenu poglavaru Rimokatoličke crkve - prvu je dobio 1986. godine papa Jovan Pavle Drugi - što bi imalo razorne dugoročne posledice po njihove međusobne odnose.
http://www.novosti.rs/code/navigate.php?Id=11&status=jedna&vest=166175&title_add=Tih%20tokom%20holokausta&kword_add=papa%20benedikt%2C%20papa%20pije%20dvanaesti

Unless otherwise stated, the content of this page is licensed under Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 License