Terra Rothschildiana

Terra Rothschildiana

Danas se često govori o setlerima u Izraelu. Mnogi se pitaju ko su oni i odakle su došli. Njihov pokret i postojanje je omogućeno zahvaljujući porodici Rothschild, pre svega, baronu Edmundu de Rothschildu, koga nazivaju i ocem jevrejskog naseljavanja Svete zemlje.

Edmund de Rothschild (1845-1934) je unuk osnivača najmoćnije jevrejske porodične loze, Mayera Amschela Rothschilda (1744-1812), osnivača banke u Frankfurtu 1790. godine, svom rodnom gradu, gde je antisemitizam bio najizraženiji od svih gradova u Evropi. Imao je pet sinova kojima je dao tri saveta: da se razidju po svetu, da se žene u okviru svoje šire porodice i da ne zaborave iz kog su roda. Svaki sin je izabrao jedan grad u Evropi, gde je razvijao posao: Amschel u Frankfurtu, Salomom u Beču, Natan u Londonu, Karl u Napulju, a James (Jakob) u Parizu. U istoriji Jevreja, ova frankfurtska petorka je ne manje čuvena od makabejske. Najuspešnije grane su londonska i pariska. Prema Forbesu, Rothschildovi danas poseduju oko 50 milijardi dolara.

Edmund de Rothschild je sin rodonačelnika pariske loze. Osnovao je pedesetak naselja u Palestini za vreme turske vladavine. Najveći broj, izgradjenih pod njegovim pokroviteljstvom, nalazi se u središnjem Izraelu, oko Zikron Ja’akova. Taj pitoreksni gradić je na 150 metara nadmorske visine, dva kilometra istočno od puta Tel Aviv-Haifa, oko 25 kilometara južno od grada na padini Karmela. Prostor izmedju Zikron Ja’akova i Benjamine naziva se Ramat Hanadiv, po osnivaču ovih naselja, koga su u Palestini nazvali Hanadiv Hajadua (dobropoznati dobrotvor). Hanadiv, dobrotvor, filantrop, temelj je pomoću koga su nastala prva jevrejska naselja u Palestini, a dobrim delom je ugradjen i u stvaranje današnjeg Izraela.

Iako su sa oduševljenjem došli u Svetu zemlju, u vreme turske vladavine, setlerima je svakodnevni život bio težak. Naselja koja je osnovao Hanadiv Hajadua - Petah Tikva, Rehovot, Rišon Lezion, stalno su tražila dodatnu pomoć. Edmund de Rothschild se nije smatrao cionistom i odbio je ponudu Theodora Herzla da se priključi tom političkom pokretu. Hanadiva su motivisale humanističke pobude i ljubav prema narodu. Ipak, Rothschild je shvatao značaj cionizma. “Bez mene cionizam ne bi uspeo, niti bih ja bez cionizma mogao išta da uradim”, govorio je. Balfourovu deklaraciju, fundamentalni dokument jevrejske državnosti, primio je od sekretara za spoljne poslove Velike Britanije, njegov rodjak iz engleske loze, lord Walter Rothschild. Edmundov sin, James, finansirao je izgradnju današnje zgrade Kneseta. On i njegova supruga Dorothy Pinto izgradili su u Ramat Hanadivu divan vrt i kriptu, gde su sahranjeni Edmund i njegova žena Adelaide de Rothschild, a 1957. i sam James.

Edmund de Rothschild je posetio koloniju u Zikron Ja’akovu prvi put 1887. godine, koja se već pet godina gradila uz njegovu pomoć. Zadovoljan onim što je video, poželeo je da proširi naselje. Godinu dana kasnije, 1882. osam setlera, uz pomoć templara iz Zikrona, izgradili su novu koloniju koja je nazvana Bat Šlomo, posvećenu Hanadivovoj majci Betty, koja je istovremeno bila i ćerka njegovog strica Salomona, osnivača bečke grane Rothschildovih.

Godinu dana kasnije doselilo se još petnaestak kolonista u Bat Šlomo, sa diplomom poljoprivredne škole iz Zikron Ja’akova, koja je uskoro bila zatvorena, jer su turske vlasti podozrevale da se u okviru škole razvija podzemni ilegalni pokret. Uslov da neko postane setler bio je da se bavi poljoprivredom i stočastvom, da bude oženjen. Krajem 19. veka Bat Šlomo je naprednije mesto od Zikrona.

1900. godine Hanadiv je prestao da pomaže setlere direktno, već je to činio preko novostvorene organizacije jevrejskih naseljenika. Čim se stvorila organizacija koja je vodila novu politiku cena poljoprivrednih proizvoda, kolonistima je posao pošao loše i oni su napuštali Bat Šlomo, seleći se u Australiju ili Ameriku. Od starog dela Bat Šlomo ostala je jedna divna ulica-muzej, kao uspomena na težak početak setlerskog pokreta u Palestini.

Medjutim, Zikron Ja’akov se razvio u jedno od najprivlačnijih turističkih naselja Izraela. Ka zapadu, vidi se na tri kilomerata udaljeno prostranstvo Sredozemlja. Na severu se naziru obronci Karmela, a ka jugu i istoku su prostrane šume i uredjeni vinogradi i voćnjaci. Francuski Rothschildi su, pored bankarstva, u svetu najpoznatiji po vinarstvu, pa su i koloniste upućivali da se posvete toj grani poljoprivrede. U prostoru od Zikrona do Megida, na istoku, i Pardes Hane do Jokne’am Ilit, na severu, nalazi se nekoliko šumskih rezervata. Har Horšan, Ja’ar Alona, Park @abotinski, Ja’arot Menaše nisu samo ogromni šumski kompleksi, već i poznata izletišta koje uredjuje Novosadjanin Paja Beno. Loza koju je zasadio Hanadiv Hajadua naišla je na zahvalno tlo. Danas je Izrael jedan od najvećih izvoznika sortnih vina na svetsko tržište.

Rothischildi su mnogo uložili u prve jišuve i današnji Izrael, ali se sami nisu doselili. Izuzetak je Batševa de Rothschild, koja se iz Pariza preselila 1940. u Njujork, da bi se sredinom šezdesetih doselila u Izrael. Družila se sa Martom Graham i ovde stvorila prvu modernu baletsku trupu. Bila je osnivač i dugogodišnji predsednik Fondacije Jad Hanadiv.

Ramat Hanadiv je omiljeno izletište jugoslovenskih olima svih generacija. Odmaralište u prirodi, pogodno za dobar roštilj, okružen vinogradima, u društvu prijatelja kao što su Buba i Paja Beno, zar ima nečeg privlačnijeg u vrelim danima letnjeg šabata?

Most decembar 2004

Unless otherwise stated, the content of this page is licensed under Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 License