Svet Ne Sme Da Dozvoli Stradanje Nevinih

Tadić: Svet ne sme da dozvoli stradanje nevinih
Autor: Beta | 26.01.2009. - 15:44
Predsednik Srbije Boris Tadić poručio je danas povodom Međunarodnog dana sećanja na žrtve holokausta da svet više nikada ne sme da dozvoli stradanje miliona nevinih samo zato što pripadaju drugoj veri ili naciji.
"Dajemo pomen svim nevinim žrtvama nacističkih zločina i okrenuti budućnosti gradimo bolji svet u kome holokausta više nikada neće biti", poručio je Tadić javnosti Srbije povodom dana sećanja na žrtve holokausta koji se sutra obeležava širom sveta.
Srpski narod, naveo je predsednik Srbije, nikada nije bio antisemitski raspoložen, država Srbija se uvek zalagala za očuvanje uspomene na holokaust.
"Ustav Srbije garantuje ljudska i manjinska prava i slobode, zabranjuje diskriminaciju i izazivanje rasne, nacionalne i verske mržnje. Takođe, Ustav garantuje pravo na očuvanje posebnosti i razvijanje duha tolerancije", naglasio je predsednik Tadić.
Međunarodni dan sećanja na žrtve holokausta ustanovila je 2005. godine Generalna skupština Ujedinjenih nacija, a kao najpogodniji datum uzet je 27. januar, dan kada je 1945. godine oslobođen najozloglašeniji logor smrti u porobljenoj Evropi Aušvic.
Prema raspoloživim podacima u okviru sistematskog istrebljenja koje su sprovodile nacistička Nemačka i njene saveznice tokom Drugog svetskog rata stradalo je više od šest miliona Jevreja.
Međunarodni Dan sećanja na žrtve holokausta biće sutra obeležen i u Srbiji nizom manifestacija, a centralna komemoracija biće održana kod Spomenika žrtvama genocida u Drugom svetskom ratu na Starom sajmištu u Beogradu gde je takođe bio logor smrti.
http://www.blic.rs/drustvo.php?id=76056

Unless otherwise stated, the content of this page is licensed under Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 License