Sve Je Znao I Pamtio

Sve je znao i pamtio… (Umesto cveća na grob L. Kadelburga)
Bilten Udruženja jugoslovenskih Jevreja u Izraelu, 5.3.1995.

U decembru 1994 godine preminuo je u Beogradu penzionisani sudija Vrhovnog arbitražnog suda i dugogodišnji pretsednik Saveza jevrejskih opština Jugoslavije. Nestao je u jeku raznih poslova, nekako mirno, staloženo i sredjeno, kao što je i živeo i delovao. No, ipak je svojim nestankom uznemirio i duboko ožalostio svoje brojne saradnike, drugove i prijatelje iz raznih faza svoga delotvornog i nesustalog rada u okviru jugoslovenske jevrejske zajednice, za njen u dobrobit i u cilju očuvanja njenog dobrog glasa u sadašnjosti i za buduća vremena. Takodje i u svojstvu pretstavnika i traženog saradnika u svetskim jevrejskim oganizacijama. Laci je uvek "bio prisutan”, radeći ili prelistavajući publikacije iz celoga sveta i na raznim jezicima, uz obaveznu tursku kafu i medjunarodne telefonske razgovore. To je, naravno, samo površni spoljni utisak koji su povremeni posetioci kancelarije Saveza mogli da steknu. I dakako, uvek je bio i "u toku dogadjaja".

Upoznali smo se u proleće 1952. godine, kada sam postavljen za Prvog sekretara Izraelskog poslanstva u Beogradu. Oboje smo tada bili Br. 2 - Laci kao potpretsednik Saveza, u prisnoj saradnji s Albi Vajsom, prvim posleratnim šefom jugoslovenskog jevrejstva, dok sam ja služio uz Dr. Jorama i Arje Levavia. Otada, pa do kraja, održavali smo drugarske odnose, na bazi ličnog razumevanja i prijateljstva. Nema nikakve sumnje da je Laci uspešno i efikasno nastavio Albijevu politiku rehabilitacije Saveza i preostalih opština. Lacijeva zasluga leži prvenstveno, čini mi se, u konsolidaciji i učvršćavanju veza sa svetskim jevrejstvom i razvija njem istorijskog rada i izdavačke delatnosti, koja je postigla zavidni stepen, naročito ako se imaju u vidu ograničene efektive.

Uostalom, nije tu moja namera da procenim Lacijevo dejstvo na formiranju i održavanju jevrejstva u staroj domovini. Želim jedino da istaknem njegovo izvanedno pamćenje uopšte, a pogoto imena - bio je velemajstor u genealogiji u najširem smislu pojma. Isto i u pogledu dogadjaja. Kao da ništa nije umeo da zaboravi. Osim toga, posedovao je još jednu retku osobinu: umeo je da shvati i pregledno prikaže čak i zamršene probleme ili epizode. A kao uslužan drug, poznanik i prijatelj ljudi i porodica, nije mu bilo premca. Uvek je rado prihvatao i primerno izvršavao razne poruke i usluge. Samo pod tih nekoliko ovde nabačevih vidova Laci Kadelburg, bez sumnje spada medju najzaslužnije jugoslovenske Jevreje našeg doba. Verujem da je zavredeo zahvalnost i slavu našeg, a jamačno i idućih, pokolenja. Obezhedio je sebi mesto u lancu značajnih jevrejskih ličnosti.

Cvi Loker

Unless otherwise stated, the content of this page is licensed under Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 License