Spijunsko Oko R1

Ivan Ninić

Špijunsko oko R1

Ehud Gal, pedesetogodišnji penzionisani avijatičarski pukovnik, osnovao je istraživački institut ODF Optronics (Omni Directional Finder Optic Electronics). O njegovom pronalasku, zvanom Špijunsko oko, piše Tanja Heršman u septembarskom broja The Jerusalem Reporta.

Špijunsko oko je minijaturna plastična rotirajuća kamera koja može da se ugradi i sakrije u bilo kakav predmet. Zove se Eye Ball R1, rotira 360 stepeni i emituje slike sa raznih mesta na kojima je ostavljena, bačena ili sakrivena. Američka armija je već testirala njene mogućnosti u iračkom ratu. Elektronika Eye Ball R1 kamera je kombinacija sistema sočiva, zaštićene od udara i može da se koristi u ruševinama, rudnicima, istraživanjima nepristupačnih pećina. Ovoj kameri ne smeta mrak, jer je opremljena infracrvenim ure|ajima. Domet emitovanja slike je 150 metara. Može da se montira na robot ili na tenk i time se maksimalno povećava mogućnost osmatranja terena u kome se kreće.

Gal je prvobitno želeo da napravi kameru za ratovanje u gradskim uslovima, za antiterorističke jedinice i policiju. Ratno iskustvo usmeravalo je njegova istraživanja. Ulični sukobi, osmatranje doga|aja iza ugla, rizičnost pretresa kuća i mogućnost nailaženja na neželjene zasede i zamke, diktirala su kreiranje jedne izdržljive, a pritom neupadljive naprave, koja bi višestruko smanjila opasnost korisnika. Emitovane slike softver obra|uje u ATR (Automatic Target Recognition) koji se koristi u avijaciji i oru|ima sa elektronskim sistemom ga|anja.

Ehud Gal je započeo istraživanje sa svojim kolegom iz avijacije, pukovnikom Natanom Meromom, stručnjakom za elektro-optiku i Genadijem Berinskim, fizičarem koji je u Izrael došao iz Odese 1993. godine.

Prvi proizvod firme bila je rotirajuća kamera za vojna vozila. Na osnovu prototipa, izraelska armija je odobrila sredstva za proizvodnju takvih kamera koje danas koristi ne samo IDF, već i armije Francuske, Singapura i Sjedinjenih Država. Pregovara se prodaja ovog sistema i drugim evropskim zemljama. Danas ODF Optronics ima 30 naučnika u svom istraživačkom timu koji rade na više od desetak odbrambenih produkata na bazi optičkih instrumenata u kombinaciji sa elektronikom. Jedan od proizvoda se zove Pametna strela, na kojoj je montirana mala rotirajuća kamera. Lansira se puškom i fiksira na zid, drvo ili jednostavno padne na nepristupačno ili neprijateljsko tlo i odatle emitije sve što vidi, osam časova.

Eye Ball R1 sistemom američka armija se ekskluzivno snabdeva preko Remington Arms, vodeće firme za odbrambenu tehnologiju. Sistem je testiran kod dvadesetak pravnih agencija i demonstriran u raznim evropskim zemljama. Gal je nedavno posetio DARPA (Advance Research Project Agency), američku istraživačku i razvojnu organizaciju u okviru američkog Sekretarijata za odbranu. Ehud Gal ne krije svoje zadovoljstvo da njegova firma već saradjuje u raznim projektima sa istraživačkim sektorima američkih specijalnih jedinica.

ODF Optronics ima oštru konkurenciju na svetskom tržištu, među kojima su Remote Reality i IPIX. Međutim, nijedna od istraživačkih firmi vojne industrije nema projekte slične Pametnoj streli.

Proizvodi ODF-a primenjuju se ne samo u vojnoj industriji. U medicini će se uskoro testirati dva proizvoda ove firme: G-View, za ginekološke preglede i L-View za laparoskopijsko ispitivanje abdomena.

Ali, Ehud Gal ne želi da njegovi proizvodi služe samo današnjim potrebama. On planira da rotirajuće kamere budu bitni bazični delovi budućih robota koji će kontrolisati gra|evinske radove i alarmne uređaje u stanu.

Mogućnost upotrebe proizvoda ODF Optronicsa su bezgranične. Ponude svetskih firmi za saradnju su raznovrsne, od Wave Group do Texas Instruments, Freescale i NEC-a. Posebna umešnost poslovanja predstavlja vezivanje za jaku finansijsku grupaciju, a pri tome ostati nezavisan u istraživanjima. Gal pretpostavlja tehnologiju biznisu.

Razvoj jednog proizvoda zahteva 10-15 godina. “Danas imam 50 godina”, kaže Gal, “ako bih nastavio tim tempom, dočekao bih tek drugu generaciju svojih proizvoda”

On se ne miri sa sudbinom. Ukoliko smanji vremenski ciklus od ideje do finalne realizacije, njegov vek u istraživanjima se produžava.

Apis, oktobar 2005.

Unless otherwise stated, the content of this page is licensed under Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 License