Siptari Su Saradjivali Sa Nacistima

ŠIPTARI SU SARADJIVALI SA NACISTIMA
Arman Bivas, Izraelac rodom iz Pristine, izjavio je danas za Radio Izrael da je na Kosmetu tokom Drugog svetskog rata bilo pogroma i da je postojala siptarska SS divizija, poput Handzar divizije u Bosni.
Govoreci o saradnji Siptara i nacista za vreme Drugog svetskog rata, Bivas, koji od 1982. godine zivi u Izraelu, zapravo je reagovao na nedavnu izjavu albanskog istoricara Apostola Ekutanija da su Siptari sa Kosova pomagali Jevreje, kao i Albanci.
U intervjuu izraelskom radiju, Bivas je objasnio da je SS brdska divizija "Skenderbeg" formirana na Kosmetu, na inicijativu jerusalimskog muftije Hadzi Amin Huseinija, kao i ona u Bosni. I u ozloglasenoj Handzar diviziji je bilo oko 4.000 albanskih vojnika.
Siptari su za vreme Drugog svetskog rata terali Srbe sa Kosova u Kraljevo i Kragujevac, istakao je Bivas, gde su ih docekivali i ubijali Nemci.
Dzafer Deva, koji je saradjivao sa Nemcima, sa svojim pristalicama je isao po Albaniji i pljackao Jevreje po izbeglickim logorima, recenoje preko radio Izraela.
O svemu tome postoje dokumenti i svedocenja koji se cuvaju u Savezu jevrejskih opstina u Beogradu, dodao je Bivas. I njegova porodica se sklonila u Skoplje sa Kosmeta, a Jevreji se posle rata nisu vracali u strahu od balista.
"TANJUG”
Tel Aviv, 02. februar, 1999

Unless otherwise stated, the content of this page is licensed under Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 License