Sinagoga U Sremskoj Mitrovici

SINAGOGA U SREMSKOJ MITROVICI

Na inicijativu Rabina vinkovčkog Salamona Neumanna i zaslugom predstavnika jevrejske veroispovedne opštine iz Sremske Mitrovice, odnosno opštinskog odbora (Josip Fleischman, Isidor Pollak, Herman Pesing, Jakob Braun, Eduard Alt, Herman Hirth, Salomon Hernfeld i Emanuel Hirth), skupljena su sredstva iz donacija za izgradnju nove Sinagoge (Templa). Sinagoga je dovršena 1904 godine i nalazila se preko puta mitrovačke gimnazije. Pored same gimnazije nalazila se i jevrejska osnovna škola „Palestina“ čije ime se i danas pominje a do nje stan za kantora.

Prvi Rabin koji je delovao na teritoriji ove opštine bio je Jakob Mogan koji je povremeno dolazio iz Slavonskog Broda 1892 godine a pre njga su versku službu obavljali kantori Wolf Kleinwald (umro 1882), Leopold Weissberg, Salomon Reissman (od 1883 do 1899), Salomon Schwartz, Mozes Đalovski iz Đakova, Jakob Lebovitz (nastavio rad u Inđiji) i njegov sin Hirsch Lebovitz do I svetskog rata. Takođe do izbora prvog Rabina Hermana Gertnera, službu je obavljao i vinkovački Rabin Mavro Frankfurter. Smrću Rabina Gertnera, versku službu do 1941 je obavljao poslednji Kantor Herman Weissberg (preminuo u vagonu transporta za Auschwitz).

Početkom II svetskog rata, Sinagoga je zatvorena i zapečaćena, ali je početkom avgusta počela pljačka i odnošenje svih dragocenosti iz Sinagoge, skidan je crep i drvene grede, njeno devastiranje i napokon 06.08.1941. je minirana i potpuno uništena u snažnoj eksploziji.

Rajko Draganović

Unless otherwise stated, the content of this page is licensed under Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 License