Sara Romano Vujinovic

PRAZNIK ZA OČI - RADOVI SARE ROMANO-VUJINOVIĆ

juni2010.JPG

O MENI

Zovem se Sara Romano-Vujinović. Rodjena sam 1947 godine u Mostaru od oca Haima i majke Velike Romano.

Po očevoj prici Romanovi su stara višegradska sefardska famija, religiozna, u kojoj je bilo pet rabina. U kući se govorio ladino.

Kad već spomenuh ladino, sjećam se kao djevojčica da naši kućni prijatelji Danonovi, Altarci, Brodmanovi, kad bi nas posjećivali kući, govorili su ladino. Mama je kuhala sefardska jela, kaldo di pesi, kaldo di gaina, pastel, burikitas, inhaminadus, itd., a sada kad nje više nema, moje sestre i ja kuhamo ono sto smo naučile od majke.

Udata sam za Milutina Vujinovica građevinskog inženjera, imamo dvije kćerke. Obadvije žive u Izraelu, Daniela u Tel Avivu, a Stela u Jerusalemu i udate su imaju djecu, Tomera, Dana i Li. Veoma često ih posjećujem i jako volim Izrael. Kad se avion spusti na Ben Gurion onaj miris zemlje, mora, pustinje, starine u meni pobudi posebna osjećanja, često zaplačem od sreće što sam tu u zemlji mojih predaka, a sada u zemlji moje djece i unučadi.

U penziji sam ali uvijek nešto radim. Sekretar sam u našoj Jevrejskoj opštini, nema nas puno ali se redovno sastajemo i proslavljamo sve veće nase praznike. Evo, na pragu je Roš Hašana, nadamo se da će nam godina biti slatka.

Kad ima slobodnog vremena bavim se dekupažom, (salvetna tehnika) koja mi pruža mogućnosti oplemeniti predmete od stakla, drveta, keramike i tako uljepšati životni prostor. Dosta toga uradim za sebe, još više poklonim a dosta toga i prodam. Istinski uživam u tom poslu.

Sve ovo sam uradila u posljednjih godinu dana pa pogledajte. Nadam se da će Vam se dopasti.

Unless otherwise stated, the content of this page is licensed under Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 License