Trezor Na Ii Programu Rts

REDAKCIJA ZA ISTORIOGRAFIJU: TREZOR na II programu RTS, vreme upisano pored datuma

i na Satelitu u 10:30

www.tvist.rs i www.rts.rs

Obaveštavamo cenjene čitaoce i gledaoce da je redakcijski sajt, posle prekida od dva meseca, ponovo aktivan, sada na adresi www.tvist.rs

Hvala svima koji su se raspitivali jer im je sajt nedostajao, koji su zajedno sa nama strepeli za njegovu sudbinu, hrabrili nas i dočekali oživljavanje starog sadržaja i izgleda. A uskoro stižu i novotarije!

Redakcija, 5. februar 2009

Ponedeljak 16.02.2009 (planirano u 13:20 i 1:40 posle ponoći)

NEDELJNO POPODNE NA SAJMU KNJIGA – Nakom prepiske elektronskom poštom i dogovaranja o snimanju razgovora za "Trezor", tokom prošlogodišnjeg Sajma knjiga, Ana Šomlo, pisac, prevodilac i novinar, poslala nam je deo svoje biografije koja se odnosi na rad u RTB, da nam olakša pretraživanje. "Na televiziji sam počela da radim 1960, kod Skaleta Mitića, redovan prilog "Zanimljivo pitovanje" u, tada vrlo popularnoj emisiji Sedam dana. Istovremeno sam počela da pripremam i priloge iz kulture, da pravim intervjue sa zanimljivim ličnostima iz Jugoslavije i sveta. Godine 1967. sam stavljena na raspolaganje (uklonjena po partijskoj intervenciji odozgo, prim. urednika) i godinu dana sam kod kuće, a onda sam u poljoprivrednoj emisiji kod Zareta Trnavčevića, putujem po Srbiji i pravim priloge o životu i kulturi širom sela Srbije. Ne sećam se tačno kada sam vraćena u Kulturni program, ali pamtim da sam sa dolaskom Zore Korać, stalno učestvovala u njenoj emisiji Četvrtkom otvoreno. Putovala sam u Zagreb i Sarajevo, zajedno sa Hetrihom i Sandom Langerholc pripremala Ekran na ekranu, te sarađivala sa Perom Radovićem u emisijama iz kulture Televizije Sarajevo. Od osnivanja časopisa "RTV Teorija i praksa", u saradnji sa Mirom Jevtovićem, pripremala sam većinu tekstova, prevoda, intervjua, sve do mog odlaska u Izrael, kada je časopis i prestao da izlazi (1992). Istovremeno sam bila i član redakcije NIN-a, gde sam objavljivala tekstove, a povremeno i u "Politici", "Bazaru" i drugim jugoslovenskim listovima. Prvu knjigu Lea Straser, objavila sam 1980, kod Slobodana Mašića u "Nezavisnim izdanjima", a poslednju Moj svet knjiga, izdavač "Pešić i sinovi", 2007. Prevela sam sa hebrejskog jezika na srpski više knjiga i mnogo pesama i proze, objavljenih u našim časopisima, a u septembarskom broju "Moznaim", eminentnog izraelskog književnog časopisa koji izdaje "Udruženje izraelskih knjizevnika", objavljena je moja priča na ivritu "Haljine i reči" i moj prevod pesama Milana Orlica. Od 2000. glavni sam urednik časopisa Udruženja doseljenika iz Jugoslavije, jedinog koji u Izraelu izlazi na srpsko-hrvatskom jeziku." A mi ćemo ovome dodati naslove još dve publikacije koje često koristimo u Redakciji za istoriografiju, a i citiramo u emisijama "Trezora": Ana Šomlo je priredila i uvodni tekst napisala za knjigu TV Lica, portretna hronika sa fotografijama Ljubinka Kožula (RTB, 1989) i knjigu intervjua koji su rađeni za "RTV teoriju i praksu" Biti i opstati na televiziji (RTS, 2004).

Nedeljno popodne, 19. oktobra 2008, dan uoči otvaranja Sajma knjiga, ekipa "Trezora" na povratku sa dvodnevnog snimanja na Ovčaru i u Čačku, proveli je dva sata sa Anom Šomlo-Ninić koja je tek dva dana pre toga stigla u Beograd. Razgovor u sunčano oktobarsko popodne, prošao je delimično uz buku majstora i njihovih alatki pri završnici postavljanja štandova u sajamskim halama i još bučnijih vozila koja su dovlačila i istovarala pakete sa knjigama, a kada smo se povukli na obalu Save, dočekala nas je buka završnih atrakcija Aero-mitinga i brišući letovi najsavremenijih letilica u paradom rasporedu iznad naših glava, niz Savu ka Kalemegdanskom bedemu. Tako, na travnjaku uz obalu reke, više se ćutalo, razgovaralo pogledima i osmesima, razumevalo pokretima i ponekim uzdahom, a planirano pretresanje burnih šezdesetih, plodnih sedamdesetih i varljivih osamdesetih, dvema se urednicama, posle potonje decenije nesreća i razdvajanja činilo, skoro neprikladno za podsećanje.

Učestvuju: Ana Šomlo-Ninić, Bojana Andrić
Realizacija: Siniša Svijić, Miljan Đukić, Gordana Grdanović, Milena Jekić, Vesna Ignjatović, Bojana Andrić
Snimano 19.10.2008, Redakcija za istoriografiju
Newsletter was sent to 75 countries to 200,000 e–mail addresses on Internet.

Branko Zivkovic, Public Relations for Ana Šomlo & International freelance journalist for Public Relations

Branko Zivkovic (ten.rotkev|civokviz_oknarb#ten.rotkev|civokviz_oknarb)

BlinkListblogmarksdel.icio.usdiggFarkfeedmelinksFurlLinkaGoGoNewsVineNetvouzRedditYahooMyWebFacebook

Unless otherwise stated, the content of this page is licensed under Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 License