Razgovori O Izrucenju Petera Egnera

Razgovori o izručenju Petera Egnera

Ministarstvo pravde učiniće sve da se Peter Egner, osumnjičeni da je počinio brojne egzekucije jevreja u Drugom svetskom ratu, nađe u Srbiji, rekla je ministarka Snežana Malović.

Ministarka pravde Snežana Malović izjavila je da će zahtev za izručenje američkog državljanina Petera Egnera osumnjičenog za ratne zločine tokom Drugog svetskog rata biti podnet nakon odluke suda o raspisivanju poternice za njim.
Malović je razgovarala sa predstavnicima Jevrejske opštine Beograd o brojnim otvorenim pitanjima i postupcima koji postoje na nivou Tužilaštva, pre svega o slučaju Petera Egnera koji je u Srbiji osumnjičen za organizovanje i podsticanje genocida tokom Drugog svetskog rata.

"Istraga protiv Petera Egnera još uvek je u toku. Očekujem određenu reakciju suda. Ministrastvo pravde će, čim dobije odluku suda o raspisivanju poternice ukoliko do nje dođe naravno reagovati", rekla je ministarka pravde.

Malović je navela da je o slučaju Egner već bilo razgovora sa predstavnicima Ambasade SAD i da će nakon zvanične odluke suda ti razgovori biti intenzivirani, podsećajući da je saradnja Srbije i SAD u oblasti pravosuđa veoma dobra.

Ministarstvo pravde će, kako je istakla, učiniti sve da se Egner nađe u Srbiji, da bude priveden pravdi, da mu se obezbedi pravično suđenje i kroz dokazni postupak se otkrije i ustanovi istina o tome šta se sve dešavalo tokom Drugog svetskog rata.

"To je veoma bitno s obzirom na univerzalno pravilo da ratni zločini ne zastarevaju. Interes države jesu jevrejske zajednice sa kojima smo u prijateljskim odnosima i saradnja sa njima odvija se na izuzetno visokom nivom", istakla je Malovićeva.

Suditi Egneru u Beogradu

Predstavnici Jevrejske opštine Beograd istakli su da su naišli na razumevanje ministarke pravde povodom slučaja Egner ali i drugih brojnih probleme koji se tiču jevrejske zajednice.

Predstavnik Jevrejske opštine Beograd Avram Izrael rekao je da su danas učinili prvi korak da u sklopu reforme pravosuđa "dodatno mole, zahtevaju, insistiraju da se postupak izručenja i privođenje pravdi osumnjičenog Egnera ubrzaju".

Izrael je podsetio da je Egner pri kraju devete decenije života i da jevrejska zajednica želi da mu se sudi u Beogradu za sve što je učinio Jevrejima Beograda.

On je kao jedan od problema koji dotiču Jevereje naveo i knjige antisemitske sadržine ocenivši da je to "još jedna kapisla" koja ne doprinosi smanjenju tenzija i boljem saživotu svih naconalnih manjina na ovim prostorima.

"Danas smo svedoci da preko 50 knjiga antisemitske sadržine se nalazi u slobodnoj prodaji u Beogradu i u Srbiji. Više prijava Saveza jevrejskih opština Srbije tužilaštvu ostao je bez bilo kakvog odgovora i inicijativa da se to spreči", rekao je Izrael.

http://www.rts.rs/page/stories/sr/story/125/Dru%C5%A1tvo/602291/Razgovori+o+izru%C4%8Denju+Petera+Egnera

Unless otherwise stated, the content of this page is licensed under Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 License