Rancic Bosiljka

Medelja pravednika uručena Bosiljki Rančić

KOMŠIJE SPASILE PORODICU KONFINO

БОСИЉКА РАНЧИЋ ДОБИЛА РЕТКО ПРИЗНАЊЕ ИЗРАЕЛСКЕ ВЛАДЕ

Медаља праведника за спас пребеглих Јевреја Године 1943. у време када је Пирот био излепљен упозорењима да за помоћ Јеврејима лети глава, Босиљка и њена породица примили су у своју кућу четворо људи. - Илегалним каналима, набављене фалсификоване личне карте

Блато код Пирота, 1. децембра 1997

Пирот данас има Јеврејску улицу, где су пре Другог светског рата углавном живеле јеврејске породице.На самом почетку улице; налази се спомен-плоча постављена у знак сећања на њене житеље које су једне ноћи Немци заувек одвели са својих огњишта. Срећом, било је Пироћанаца крји су били спремни да помогну несрећним људима. Једна од њих била је данас 75-годишња Босиљка Ранчић, домаћица из села Блата код Пирота, којој је, због заслуга, израелска влада недавно доделила медаљу праведника.

О тим тешким данима за јеврејски народ пише Жени Лебл у књизи „Јевреји у Пироту". Некадашња становница града на Нишави, касније се, преселила у Израел.

У једној хајци у пролеће 1943 го-дине, до зуба наоружани фашисти покупили су скоро све Јевреје у Пироту. Бежећи испред Немаца, Марко Конфино скочио је кроз прозор и са ћеркама упао у двориште породице Босиљке Ранчић. Добри људи пустили су их унутра.

- Било је пет сати ујутру. На вратима видимо уплашене људе. Отац их је прво склонио у подрум. Ја сам им однела одећу и позвала их да уђу у кућу, сећа се Босиљка, која са мужем, пензионисаним ветеринаром, живи у Блату, селу удаљеном десетак километара од Пирота.

Јевреји ухваћени у рацији затворени су у пиротску Соколану. Тамо је одведена и Маркова жена Матилда, која је остала да затвори прозор. Свесно се жртвбвала за ћерке Бојану и Рут и суируга.

Босиљка даље прича да сутри члана породице Конфино спавали у штали, на тавану, у шаши, мењајући свако вече место. Дању су били у кући. Комшије су знале да Босиљкина прродица помаже Јеврејима, посебно Ћирићи… Чак су их позвали код себе.

- То је било време када се није знало за страх. Са братом сам ишла до Соколане да видимо Матилду, носили смо храну, поруке, мада је Пирот био излепљен плакатима на којима је писало „Јевреји којих нема на списку, где год да се нађу, биће цела породица стрељана и кућа запаљена" - прича Босиљка.

Unless otherwise stated, the content of this page is licensed under Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 License