Rajevo Selo

Jevreji, žrtve rata 1941-1945, RAJEVO SELO

Rajevo Selo je naselje koje se nalazi u općini Drenovci na jugu Vukovarsko-srijemske županije. Izgrađeno je na lijevoj strani rijeke Save i ubraja se među sela Cvelferije. Prema popisu stanovništva iz 2001. godine Rajevo Selo ima 1.407 stanovnika.
Selo je staro bar 200 godina, a ime potječe od turske riječi "raja", što znači jednostavan narod.
Rajevo Selo je izvan glavnih prometnica, ali je svojevremeno, kada je promet bio sekundanog značenja bilo ne samo samostalno, već i razvijeno i bogato s osiguranom dobrom egzistencijom svojim žiteljima. Dobra zemlja crnica garantirala je visoke urode svih vrsta biljne proizvodnje. Osim toga i obrti su bili dobro zastupljeni: kovači, kolari, brijači, krojači, postolari, stolari, trgovci, gostioničari itd. Obrtnici su imali svoj dobro djelujući ceh. Selo je multietničko, a najviše je Hrvata preko 75 posto, zatim su tu još Srbi, Rusini, Nijemci, Mađari i prije Drugog svjetskog rata i Židovi.
Rajevo selo ima tri crkve: katoličku, pravoslavnu i grkokatoličku. Imalo je i dvije škole: hrvatsku i njemačku, te "šlilšul" za vrijeme drugog svjetskog rata u koji su išla sva djeca bez obzira na nacionalnost, a vodila ju je tante Rose Gross.

Unless otherwise stated, the content of this page is licensed under Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 License