Rabin Bulc I Jugoslovenska Zajednica

RABIN BULC I JUGOSLOVENSKA ZAJEDNICA
Piše Benjamin Urbah, Pariz
Bilten / Jevrejski pregled, februar 1999. / ševat/adar 5759.
U nekrologu mojem dragom prijatelju dr Emanuelu Bulcu, vrhovnom nadrabinu luksemburške zajednice, "propustili ste dve važne pota¬nkosti koje su, među ostalim, vezale pokojnika s Jugoslavijom.
1) On je 1934 -1936. bio učenik Srednje teološke škole u Sarajevu, koju su 1928. godine osnovali sara¬jevski rabini dr Moric Levi i dr Hinko Urbah. Svi učenici, naravno sem Sarajlija, bili su internisti. Da bi im se olakšalo udaljenje od zavičaja, bilo je ustanovljeno ga svaka pobožna kuća pogosti na Šabat jednog ili dvojicu seminarsta. Emanuel je često delio naš porodični obed. Bio sam 6 godina mlađi, ali sećam ga se - kao mladića. Kad je završio tu školu s diplomom istovrednom svetovnoj maturi, moj otac mu je dao preporuku za francusku Rabinsku školu, na visini univerziteta. Tako je mladi Bulc stigao ovamo, položio doktorat, stekao rabinsku diplomu i počeo karijeru u frankofonskim zemljama: Francuskoj, Švajcarskoj, Belgiji i Luksemburgu.
2) Posle oslobođenja Jugoslavije 1945, sarajevski aškenski hram još je stajao, ali u očajnom stanju. Vlasti su dodelile jevrejskoj oštini mali deo građevine za versku službu. Pronašao se jedan deo nameštaja, skrivenog kod fratara, ali nije bilo ni Tore niti neophodnih verskih predmeta. Za novu posvetu oskrnavljenog hrama bila je organizovana svečanost, kojoj su prisustvovali, kao glavni učesnici, vrhovni rabin Rumunije Rozen i vrhovni rabin Luksemburga Bulc. Doneli su u Sarajevo dva svitka Tore i održali svečanu molitvu, prilikom koje su kazali kadiš za hiljade bosanskih žrtava.
Čini mi se da vredi obznaniti ove epizode današnjoj generaciji.
Benjamin Urbah, Pariz

Unless otherwise stated, the content of this page is licensed under Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 License