Protiv Egalizacije Fasizma I Komunizma

Protiv egalizacije fašizma i komunizma
U decembru je na trećem godišnem skupu jerusalimskog Globalnog foruma za borbu protiv antisemitizma bilo 500 delegata iz šest zemalja, izjavila je Aviva Raz Sehter, direktor ministarskog Odeljenja za borbu protiv antisemirizma.
Dovid Kac, profesor jevrejskih studija na Uni-verzetetu u Vilnusu, napomenuo je da je Vigaudas Usackas, ministar spoljnih poslova Litvanije, propustio priliku da na Forumu osudi tendenciju u svojoj zemlji da se izjednače fašistički zločini za vreme Drugog svetskog rata sa onim koje su počinili sovjetski okupatori.
Udruženje litvanskih Jevreja u Izraelu tražilo je od Foruma da osudi Prašku deklaraciju koja pokušava da stvori lažnu simetriju izmedju fašizma i komunizma, u nameri da umanji smisao i stravičnost Holokausta.
Ministar Usackas je pokušao da koriguje svoju izjavu, ali su mu neki učesnici u diskusiji, kao na primer profesor političkih nauka sa Bar Ilana, Gerald Steinberg, prebacili da puko friziranje sopstvene izjave nije dovoljno za Forum, ali da bi ta izjava, svejedno, trebalo da bude objavljena u Litvaniji kao najava početka jednog novog vidjenja ratnih dogadjaja.
Za vreme Drugog svetskog rata stradalo je 90% od 250.000 litvanskih Jevreja.

BlinkListblogmarksdel.icio.usdiggFarkfeedmelinksFurlLinkaGoGoNewsVineNetvouzRedditYahooMyWebFacebook

Unless otherwise stated, the content of this page is licensed under Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 License