Premijera Izraelske Drame

Premijera izraelske drame
"Rekvijem" u BDP-u

U Beogradskom dramskom pozorištu (BDP) 17. marta je premijerno izvedena drama poznatog izraelskog autora Hanoha Levina "Rekvijem–Negde izmedju Pariza i Šangaja", u režiji Milice Kralj.
To je prvo izvodjenje ovog komada u regionu, a ovom predstavom BDP se uključuje u proslavu 150 godina od rodjenja Antona Pavloviča Čehova, jer je tekst zasnovan na tri priče slavnog ruskog pisca "Rotšildova violina", "Tuga" i "Željna sna".
U velikom ansamblu igraju Petar Kralj, Jadranka Selec, Aleksandar Alač, Sandra Bugarski, Nataša Marković, Srdjan Dedić, Lako Nikolić, Milena Pavlović i drugi glumci BDPa, uz studente Akademije umetnosti.
H. Levin (1943-1999), jedan od najistaknutijih izraelskih umetnika, bio je dramski autor i reditelj, pisac priča, pesama i knjiga za decu koje su ušle u lektiru. Njegovo delo je objavljeno u 17 tomova i prevedeno na 20 jezika.
"Rekvijem", svojevrsnu istinitu bajku za odrasle o tuzi i prolaznosti, ali i o radosti života, napisao je posle saznanja da je teško bolestan, a sam je i režirao predstavu. Premijera je bila u martu 1999. u Kameri teatru u Tel Avivu, izvedena je više od 400 puta, obišla svet i pobrala mnoge nagrade.
Dramu je na engleski prevela Mirjam Šlezinger, a zatim na srpski Milica Kralj.

BlinkListblogmarksdel.icio.usdiggFarkfeedmelinksFurlLinkaGoGoNewsVineNetvouzRedditYahooMyWebFacebook

Unless otherwise stated, the content of this page is licensed under Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 License