Predstavlane Udruzena Jadovno U Izraelu

ПРЕДСТАВЉАЊЕ УДРУЖЕЊА ЈАДОВНО У ИЗРАЕЛУ

БАЊАЛУКА, 25. НОВЕМБРА /СРНА/ - Предсједник Удружења потомака и поштовалаца жртава комплекса усташких логора Јадовно 1941. Душан Басташић боравиће у вишедневној посјети Израелу, током које ће у Меморијалном центру "Јад Вашем" у Јерусалиму представити активности Удружења Јадовно.

"Организован је састанак и презентација Јадовинског губилишта у `Јад Вашему` у понедјељак, 29. новембра, уз учешће представника свих релевантних институција унутар `Јад Вашема`", изјавио је Басташић за Срну.

Он је рекао да ће бити одржана и церемонија полагања вијенца Удружења Јадовно 1941. у "Јад Вашему".

Басташић је истакао да је планирана и састанак у Евен Тов архиву, као и представљање Удружења Јадовно у Музеју бораца Гета.

Организован је састанак и презентација у Музеју центра "Симон Визентал", а Басташића ће примити и директор тог центра Ефраим Зуроф.

Планиран је састанак у Представништву Републике Српске у Израелу, као и посјета Христовом гробу.

Домаћин је протосинђел Јован Ћулибрк, координатор Одбора за Јасеновац Светог синода Српске православне цркве.

Басташић путује у Израел у недјељу, 28. новембра, а повратак је планиран за четвртак, 2. децембра.

Удружење Јадовно 1941. окупља потомке и поштоваоце жртава комплекса усташких логора Јадовно.

Сврха оснивања Удружења је да се стане у крај забораву беспримјерног злочина, који се догодио у тзв. Независној Држави Хрватској почетком Другог свјетског рата на подручју комплекса овог логора.

Удружење је непрофитна, невладина и неполитичка организација, која дјелује на подручју Републике Српске, а окупља потомке и поштоваоце жртава из цијелог свијета.

Unless otherwise stated, the content of this page is licensed under Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 License