Predsednik Peres Pozdravlja Partnerstvo Sa Rumunijom

Predsednik Peres pozdravlja partnerstvo sa Rumunijom

Državna poseta Šimona Peresa
naglasila je produbljivanje veza

Izraelski predsednik Šimon Peres pohvalio je "novu Rumuniju" tokom trodnevne posete Bukureštu prošle nedelje. On je pružio uveravanja predsedniku Trajanu Bašeskuu da će se prijateljstvo između dva naroda nastaviti.
"Tri puta sam posetio Rumuniju i svaki put sam video drugačiju Rumuniju. Sada vidim demokratsku Ru-mu-niju, koja se orijentiše ka najvišoj poziciji u Evropi", rekao je Peres u četvrtak (12. avgusta), na konferenciji za novinare sa Bašeskuom.
"Rumunija nije za Izrael samo jedna stavka u istoriji ili geografiji, nego čitavo istorijsko poglavlje. Nikada nećemo zaboraviti da su Rumuni tokom najmračnijeg perioda u Evropi, za vreme nacista, spasli živote 400.000 Jevreja koji su Škasnije] došli u Izrael i doprineli i još uvek doprinose izgradnji Izraela", rekao je Peres.
"Između naših naroda postoji prijateljstvo koje se neće okončati, nego će se nastaviti u vremenu i istoriji", dodao je on, ističući da je pola miliona Izraelaca došlo iz Rumunije.
Razgovori sa rumunskim političarima - uključujući Bašeskua, lidera Senata Mirčeu Džoanu i predsednicu donjeg doma Robertu Anastase - bili su fokusirani na bilateralnu saradnju na polju odbrane, tehnologije, obrazovanja, poslovanja i turizma, kao i na regionalna pitanja, poput bliskoistočnog mirovnog procesa.
Potpisana su dva sporazuma - jedan o kulturnoj, obrazovnoj i naučnoj saradnji i drugi o izmeni postojećeg protokola o promovisanju investicija.
Peres je prisustvovao verskoj službi kojom je odata počast šestorici izraelskih vazduhoplovaca koji su poginuli kada se njihov helikopter srušio u Karpatima tokom vojne vežbe krajem jula.
Bašesku mu je pružio uveravanje da Rumunija bezrezervno podržava najnoviji paket sankcija protiv Irana koji je usvojio Savet bezbednosti UN.
"Odbacujemo ideju da Iran može da poseduje nu-klearno oružje", rekao je Bašesku, pozivajući na diplo-matsko rešenje tog pitanja. "Rumunija će biti lojalni partner NATO-a, čija je država članica, kao i lojalni partner Izraela".
"Poseta predsednika Peresa bila je istorijska, jer je to prva poseta jednog predsednika države Izrael Rumu-niji", rekao je za SETimes David Oren, izraelski amba-sador u Bukureštu.
"Poseta je predstavljala priliku da se učvrste i pro-dube odlični bilateralni odnosi između Izraela i Rumu-nije, po svim aspektima. Ona predstavlja primer značaja koji obe strane pridaju tim specijalnim odnosima", rekao je Oren.
Pol Kikoju, Southeast European Times

Nekad I Sad Godina 1 Broj 5 Septembar/Oktobar 2010

BlinkListblogmarksdel.icio.usdiggFarkfeedmelinksFurlLinkaGoGoNewsVineNetvouzRedditYahooMyWebFacebook

Unless otherwise stated, the content of this page is licensed under Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 License