Predrag Finci Imaginacija

Predrag Finci

IMAGINACIJA
U Zagrebu je u Izdanjima Antibarbarus objavljena Imaginacija, nova, dvanaesta knjiga Predraga Fincija. U svom „pripovijedanju ideja“ P. Finci povezuje svoju osobnu dramu s dramom ideja, spaja neposredno životno iskustvo i iskustvo refleksije, unutarnje i vanjsko, sjećanje i prisutno, stvarno i imaginarno. P. Finci raspravlja o prirodi slike, slikarstva i imaginacije i njihovom utjecaju u stvaranju predodžbe, osobnog svjetonazora i odnosa prema Drugom. Fincijeva knjiga Imaginacija je svojevrsna filozofska naracija u kojoj autor u glazbeno-poetski komponiranom nizu slika i fragmenata iskazuje što je priroda imaginacije i kako biće kroz imaginarno razumijeva zbilju vlastitog, formira mišljenje o umjetničkom djelu i odnos prema drugom biću.

Knjiga Predraga Fincija Imaginacija će biti predstavljena u decembru 2009 na Međunarodnom sajmu knjiga i učila u Zagrebu i u aprilu 2010 na Sajmu knjiga u Sarajevu.

PRIOPĆENJE ZA JAVNOST
Poštovani,

nakladnička kuća Izdanja Antibarbarus d.o.o. objavila je u biblioteci Electa novu knjigu Predraga Fincija Imaginacija. Povodom izlaska novog naslova, u prilogu Vam šaljemo priopćenje za javnost.

Ukoliko želite saznati vise, bit će nam drago poslati dodatne informacije i poslati recenzentski primjerak knjige.

S poštovanjem,

Izdanja Antibarbarus d.o.o.
Nova ves 4, 10000 Zagreb
tel: +385 1 4666 917, 4666 916
fax: +385 1 4669 241
e-mail: rh.moc-t.gz|brabitna#rh.moc-t.gz|brabitna
www.antibarbarus.hr

Novi naslov izdavačke kuće Izdanja Antibarbarus d.o.o.

Izdanja Antibarbarus d.o.o., nakladnička kuća koja objavljuje djela s područja društvenih i humanističkih znanosti, leksikografije, rječnika, i književnosti, iz Zagreba, objavila je novu knjigu Predraga Fincija – Imaginacija.

U ovom „pripovijedanju ideja“ Predrag Finci povezuje svoju osobnu dramu s dramom ideja, sa stajalištima znamenitih filozofa i umjetnika i tako dovodi u vezu neposredno životno iskustvo i iskustvo refleksije, unutarnje i vanjsko, sjećanje i prisutno, stvarno i imaginarno. Finci raspravlja o prirodi slike, slikarstva i imaginacije i njihovom utjecaju u stvaranju predodžbe, osobnog svjetonazora i odnosa prema Drugom. Imaginacija je svojevrsna filozofska naracija u kojoj autor u glazbeno-poetski komponiranom nizu slika i fragmenata iskazuje što je priroda imaginacije i kako biće kroz imaginarno razumijeva zbilju vlastitog, formira mišljenje o umjetničkom djelu i odnos prema drugom biću.

Knjiga Imaginacija zaokružuje opus autora, teoretičara filozofije i estetike, čiji su najvažniji radovi iz područja filozofije umjetnosti i filozofije, iako je poznat i kao pisac. Finci polazi od postavke da imaginacija ima svoja vlastita pravila, jezik, načine i puteve, interpretacije, u slikarstvu, filozofiji, životu, no svoje tekstove zasniva na kaleidoskopu raznih pitanja, odgovora i teorija filozofa. Autor je svoj zadatak definirao na više načina i razina - analizama i komparacijama, te navođenjem brojnih primjera iz filozofije i povijesti umjetnosti, zatim osobnim bilješkama kao odmakom od prijašnjeg - čime je knjiga još više dobila na životnosti, te pregledom svojih i tuđih zapažanja o imaginaciji kroz konkretne primjere iz slikarstva, od portreta i fantastičnih motiva, do veduta ili pejzaža. Imaginacija prethodi svakoj slici, određuje kodove, mogućnosti i značenja, a kompleksan odnos između stvaraoca i receptora predstavljen je u knjizi s niza aspekata. U sedamdesetak tekstova, autor na originalan način istražuje, kroz povijest, karakter imaginacije, njezinu prirodu, razumijevanje, percepciju, odnos imaginarno-stvarno. Pri tom zalazi u područje ne samo estetike i filozofije već i psihoanalize, te podsjeća čitatelje koliko je imaginacija nužna, kako za stvaranje tako i za recepciju djela, koje bez imaginacije onog koji gleda ostaje neshvaćeno, promašeno. Knjiga je napisana izuzetno jasno, stilom koji plijeni pažnju, a povremeno postaje gotovo poetski.

Finci je kod istog izdavača već objavio dvije knjige, Prirodu umjetnosti i Umjetnost uništenog.

OSNOVNE INFORMACIJE O NASLOVU:
Naslov: Imaginacija
Autor: Predrag Finci
Nakladnik: Izdanja Antibarbarus d.o.o.
Uvez: meki
Broj stranica: 190 str.
ISBN: 978-953-249-091-6
cijena: 159 kn

Dodatne informacije:

Izdanja Antibarbarus d.o.o.
Nova ves 4, 10000 Zagreb
tel: +385 1 4666 917, 4666 916
fax: +385 1 4669 241
e-mail: rh.moc-t.gz|brabitna#rh.moc-t.gz|brabitna
www.antibarbarus.hr

BlinkListblogmarksdel.icio.usdiggFarkfeedmelinksFurlLinkaGoGoNewsVineNetvouzRedditYahooMyWebFacebook

Unless otherwise stated, the content of this page is licensed under Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 License