Predmet Br 10169 Kata Djuro Oruzec Papo Hrvatska

Predmet br. 10169 – Kata & Djuro Oružec – Papo, Hrvatska

Spašavatelji: DJURO ORUŽEC-PAPO i KATA (pok.)

Spašena: BISERKA GLAVAŠ i njena baka.

U 1943. godini većina hrvatskih Židova već je deportirana u logore. Židovska obitelj STIBILJ živjela je prije rata u Zagrebu. Otac je umro još prije rata, majka se pridružila partizanima, a kćer BISERKA (rođ. 1940) preselila je baki HERMINI WEINBERGER u Sesvete. Dana 7.7.1943. godine dobila je odredbu da u roku od 24 sata napusti svoj dom. Obiteljski poznanici, obitelj ORUŽEC PAPO iz sela GAJIŠČE kraj Sesveta, primili su baku i BISERKU, kojoj je tada bilo 3 godine i skrivali ih sve do kraja rata, svibnja 1945. Treba naglasiti da je obitelj Oružec vodila brigu o svoje dvoje djece (u dobi od 12 i 7 godina), te troje sestre gđe ORUŽEC, koja je preminula. Baka se skrivala na tavanskom prostoru, dok je Biserka postala pravo seosko dijete i igrala se s ostalom djecom. Sva djeca živjela su na imanju, no uvijek su bili na oprezu i ukoliko su primjetili približavanje ustaške ophodnje, odmah su o tome obaviještavali ostale. MARIJA GARGULJAK, rođ. 1923. priča: živjela sam u susjedstvu obitelji Oružec. Sa jednom od djevojčica išla sam u školu. U toj obitelji bilo je mnogo djece, što njihove a što djece sestre gđe Oružec. Bili su siromašni. U proljeće 1943. obitelji Oružec pridružile su se i Hermina Weinberger i njena unuka Biserka. Gospođa Weinberger bila je vlasnica restorana i dućana u Sesvetama, pa smo je tako svi poznavali uključujući obitelj Oružec. U našem selu bilo je 15 kuća i svi smo se dobro poznavali. Svi smo znali da je Hermina Weinberger židovka i da je ugrožena, pa je cijelo selo bilo na oprezu. Posjetila sam obitelj Oružec i vidjela da su za baku Weinberger pripremili krevet na skrivenom mjestu. Biserka je bila s djecom, ali su se s njom igrali samo u stražnjem dvorištu. Kad god bi se pojavila neka opasnost ili mi ili druga djeca bi ih o tome obavijestili, tako da su se baka i djevojčica mogle sakriti. Znam da nisu mogle ništa platiti jer im je cijela imovina bila oduzeta.

Velimir Škaričić priča: «Ja sam Biserkin bratić. Moja majka je sestra Biserkine majke, a kako je bila udata za Katolika, uspjeli smo se sakriti kod očeve obitelji. Poznato mi je da je 1943. godine baka Hermina izbačena iz svoje kuće, oduzeta joj je sva imovina a s unukom Biserkom uspjela se sakriti kod siromašnih zemljoradnika, u mnogobrojnoj obitelji Oružec.»

Oba svjedočenja susjede spašavatelja i bratića spašene potvrđuju istinitost svjedočenja spašene. Predlaže se proglašenje Kate i Đure Oružec Pravednicima među narodima.

http://www.public.mzos.hr/fgs.axd?id=10472

Unless otherwise stated, the content of this page is licensed under Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 License