Posleratna Tortura Jevrejskog Antifasistickog Odbora

Staljinovi tajni pogromi
Posleratna tortura Jevrejskog antifašističkog odbora
Priredili i uvod napisali
Jošua Rubenstein i Vladimir Naumov
Dobitnik National Jewish Book Award

U proleće i leto1952. godine, petnaest sovjetskih Jevreja među kojima je bilo i pet istaknutih jidiš pisaca, osuđeno je i pogubljeno u podrumu moskovskog zatvoru Lubyanka. Oni su lažno optuženi za izdaju i špijunažu zbog toga što su bili aktivisti jevrejskog antifašističkog odbora koji je stvoren na Staljinov zahtev za vreme Drugog svetskog rata, ali je nakon rata raspušten.

Godinama su kolali glasovi o delatnosti tog odbora. Ova knjiga je skraćena verzija transkripta sa suđenja i otkriva kremaljsku mašineriju tajnih suđenja i ubijanja. Jošua Rubenstein predstavlja glavne aktere u tom slučaju. U uvodnom tekstu iznose se dokumenti iz moskovskih arhiva i razgovori sa rodbinom pogubljenih u Izraelu, Rusiji, SAD. Rubenstein stavlja suđenje u istorijski i politički kontekst i daje plastičan prikaz Staljinove antisemitske kampanje.

Joshua Rubenstein je regionalni direktor Amnesty Internationala SAD-a i dugogodišnji saradnik Centra za ruske i evroazijske studije Harvardskog uni-verziteta.
Vladmir P. Naumov je izvršni sekretar Ruske Federacije za rehabilitaciju žrtava političke represije i urednik ruskog izdanja ove knjige.

BlinkListblogmarksdel.icio.usdiggFarkfeedmelinksFurlLinkaGoGoNewsVineNetvouzRedditYahooMyWebFacebook

Unless otherwise stated, the content of this page is licensed under Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 License