Poslednji Jevrejin Sa Kosova

Film Poslednji Jevrejin sa Kosova
Tanjug - Pre 23 minuta
BEOGRAD - o sudbini Nisima Navonovića (1921-2006), u režiji Gorana Babića prikazan je večeras u Međunarodnom pres centru Tanjuga, u okviru tribine "Četvrtkom u šest".
Voditelj tribine Ivan Džidić pozdravio je ministra savetnika ambasade Španije Gabrijela Kremandesa Venturu, predstavnike jevrejske zajednice u Beogradu, pomoćnika ministra za Kosovo i Metohiju Ljubomira KlJakića, predstavnike Ministarstva kulture i porodice Navonovića i Baruhovića.
Predstavnik španske ambasade je istakao da je ispovest Navonovića prikazana na filmu jedna je od mnogih sefardskih priča sa balkanskih prostora.
Ventura je naglasio da je savremenoj Španiji veoma stalo do pripadnika sefardske zajednice koja je rasuta po svetu posle izgona iz Kraljevine Španije 1492. godine.
Španski Jevreji su u svim zemljama koje su ih prigrlile mnogo doprineli obogaćenju javnog života u tim sredinama, a njihove zasluge svetskoj kulturnoj baštini su nemerljive.
"Otuda želja Španije da spasi od zaborava i neguje sefardsku kulturu kao deo sopstvene", naglasio je Ventura i dodao da je film istinsko svedočanstvo o jednoj ljudskoj sudbini.
Autor filma je književnik i publicista koji je do sada objavio osamdesetak knjiga i snimio više od 10 dokumentarnih filmova.
Džidić je istakao da se Babić i pre ovog filma bavio jevrejskom tematikom i njihovim stradanjem tokom holokausta.
Snimio je film "Sjaj u travi Jasenovca" u kome je pokazao da je to bilo veliko stratište ne samo Srba, nego i Jevreja, a napisao je knjige "Samo ti sinko radi svoj posao" i "Djed Geza, čovjek ili Jevrej" u kojima je takođe centralna tema stradanje Jevreja u ND Hrvatskoj tokom Drugog svetskog rata.
Babić je izrazio zahvalnost u ime producentske kuće "Adeona" na pomoći koju je prilikom snimanja filma pružila udovica Nisima Navonovića Ljubica.
Autor je zahvalio Ministarstvu kulture i Jevrejskom istorijskom muzeju u Beogradu na pružanju pomoći.
http://www.tanjug.co.yu/
12.6.2008

Unless otherwise stated, the content of this page is licensed under Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 License