Pocela Konferenciji O Imovini Zrtava Holokausta

e-novine.com: Počela konferenciji o imovini žrtava holokausta
Počela konferenciji o imovini žrtava holokausta

Ivan Radojevic on 26.06.2009 - 15:41
Nacisti su tokom holokausta ubili šest miliona Jevreja i uzeli na milijarde dolara zlata, umetnina i imovine od Jevreja širom Evrope. I dok su zemlje kao što je Austrija proteklih godina pristupili programu povraćaja imovine neke zemlje istočne i centralne Evrope i dalje ne sarađuju. "Veliki broj vlada zemalja centralne i istočne Evrope nisu našle način za rešavanje pitanja imovine", rekao je američki specijalni izaslanik za pitanje holokausta Kristijan Kenedi i dodaje da SAD žele da na sastanku bude postignut napredak po pitanju imovine žrtava holokausta.
Češka, domaćin skupa, ali i veliki broj drugih zemalja našle su se na udaru kritika zbog zakonskih prepreka i nedostatka političke volje zbog čega je u nekim slučajevima vraćanje imovine praktično onemogućeno. Na primer, Maria Altman iz Kalifornije godinama traži od čeških vlasti da joj vrate jedan zamak koji se nalazi u severnom delu Praga, ali to nije moguće pošto ona nije češki državljanin. Napori ćerke bogatog jevrejskog bankara Jiria Poppera da povrati zgradu koju je njen otac posedovao u Pragu takođe su neuspešni.
Čehoslovački predsednik Edvard Benes poklonio je tu zgradu tadašnjem Sovjetskom savezu 1945. godine a danas se tamo nalazi ambasada Rusije. Iako je ćerka bogatog jevrejskog bankara podigla tužbe protiv Češke i Rusije u kojem je tražija da joj se imovina vrati suđenje još nije održano jer češke vlasti nisu zvanično o tom slučaju informisali Moskvu, kaže Irena Benesova advokat oštećene strane. Ona dodaje da je želela da ovaj slučaj predstavi pred učesnike konferencije ali su organizatori to odbili sa obrazloženjem da na skupu neće diskutovati o pojedinačnim slučajevima. Zbog ovakvog odnosa prema potražiocima Udruženje osoba koje su preživele Holokausta obratilo se američkoj državnoj sekretarki Hilari Klinton pismom u kojem je izraženo negodovanje što im nije dozvoljeno da predstave svoje probleme na konferenciji.
Međutim, češka vlada je pre devet godina osnovala fond od 15,9 miliona dolara iz kojeg je isplatila 516 od ukupno 1.256 zahteva za odštetu koji su stigli iz 27 zemalja. Češka je takođe osnovala dokumentacioni centar koji po češkim muzejima i kod kolekcionara traga za umetničkim delima koja su tokom nacističke okupacije oduzeta od Jevreja. Po rečima direktorke dokumentaciong centra Helene Krejcove pronađeno je oko 7.000 komada vrednih slika i drugih umetnina koje su pripadale češkim jevrejima ali da su ušli u trag 1.000 vrednih predmeta koji su u inostranstvu.
„I dalje je dosta posla pred nama“- kaže Krejcova koja priznaje da su pokušaji povraćaja imovine ponekad znatno otežani zbog manjka kooperacije drugih država. U prilog toj tvrdnji ona daje primer Rusije kojoj je trebalo pet godina da pošalje odgovor nakon što je češki tim utvrdio da se tamo nalazi dragocena kolekcija od 500 porcelanskih predmeta koja pripada žrtvi holokausta Hansu Mejeru.
http://beta.enovine.rs/feed/svet/svet-vesti/27430-Poela-konferenciji-imovini-rtava-holokausta.txt

Unless otherwise stated, the content of this page is licensed under Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 License