Pismo Ministra Inostranih Poslova Kraljevine Srbije Milenka

Pismo ministra inostranih poslova Kraljevine Srbije Milenka Vesnića kapetanu dr Davidu Albali
Vašington Dec. 27.1917. Dragi kapetana Albala,
Saznao sam da u subotu 29-og treba da prisustvujete sastanku „Menoraha", velikog kulturnog društva jevrejske omladine u ovoj zemlji. Molim vas da izrazite vašoj jevrejskoj braći, tom prilikom, simpatije naše vlade i našeg naroda na pravednim naporima za obnovu njihove ljubljene zemlje u Palestini, što će im omogućiti da zauzmu svoje mesto u budućem Društvu naroda u skladu sa njihovim brojnim sposobnostima i nesumnjivim pravima. Sigurni smo da to neće biti samo u njihovom sopstvenom interesu, nego u interesu celog čovečanstva.
Vi znate, dragi kapetane Albala, da na svetu ne postoji druga nacija, koja je imala više simpatija za ovaj plan, od Srbije. Zar mi ve prolivamo gorke suze na rekama vavilonskim gledajući našu ljubljenu zemlju, nedavno izgubljenu? Kako možemo da ne saučestvujemo u vašim vapajima i tuzi, koje traju godinama i kroz generacije, posebno sada kada su se naši sunarodnici vašeg porekla i religije, borili za srpsku domovinu isto onako kao što su se borili i naši najbolji vojnici.
Biće tužno za nas da vidimo bilo kojeg našeg jevrejskog građanina kako nas napuštaju da bi se vratili u svoju obećanu zemlju, ali ćemo se tešiti nadom da će nam svi oni ostati braća i ostaviti nama deo svojih srca i biti najjača veza između slobodnog Izraela i Srbije.
Smatrajte me, dragi kapetane Albala, iskreno vašim
M. Vesnić

Unless otherwise stated, the content of this page is licensed under Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 License