Ozerovic Avram

Avram Ozerović
Avram Ozerović, finansijer i političar57 je imao važnu ulogu u privrednom i političkom životu male Srbije, osmadesetih i devedesetih godina HGH veka Bio je dugo godina narodni poslanik grada Beograda, istaknuti član Napredne stranke, odane kralju Milanu i njen glavni govornik u privrednim i finansijskim debatama, gde je lomio koplja sa vođama opozicije: Nikolom Pašićem, Rašom Miloševićem i drugima. Kao izvestilac finansijskog od-bora i narodni poslanik učestvovao je u diskusiji o svim važnijim privrednim zakonima i u njihovom donošenju: Zakona o unapređenju i zaštiti domaće industrije 1882, Zakona o Narodnoj banci 1882, odredbe o kovanju novca, o zaključenju trgovinskih i konzularnih konvencija sa stranim državama i sl.
Kad je doneta opšta carinska tarifa kao osnova za trgovinske ugovore koje je tada nezavisna Srbija prvi put zaključivala sa zapadnoevropskim zeljama, Ozerović je u Narodnoj skupšitni branio ekonomsku politiku vlade s velikim poznavanjem ekonomskih problema. Srpska vlada mu je poverila 1882. važnu misiju u Veću radi regulisanja izvesnih pitanja značajnih za javni kredit Srbije. On je takođe dao važan doprinos naporima srpske vlade da Srbija prođe sa što manje štete u famoznoj Bontuovoj aferi 1881. posle sloma Generalne unije.58
Ozerović je bio vrlo obrazovan čovek, trgovac velikog stila, koji se svojim sposobnostima izdvajao iz primitivne sredine tadašnjeg trgovačkog sveta. Pored trgovačkih poslova, bavio se i rudarstvom. U to vreme bilo je teško pridobiti strane kapitaliste da investiraju u naše rudnike, a Ozerović je gotovo celokupnu svoju imovinu stavio na kocku radi istraživanja bakarne rude u Srbiji.

Iz knjige JEVREJI ZA SLOBODU SRBIJE 1912-1918
BlinkListblogmarksdel.icio.usdiggFarkfeedmelinksFurlLinkaGoGoNewsVineNetvouzRedditYahooMyWebFacebook

Unless otherwise stated, the content of this page is licensed under Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 License