Online Baza Podataka O Pokradenom Blagu Zrtava Holokausta

Svijet
Austrija: Online baza podataka o pokradenom blagu žrtava holokausta
Još jedno moćno oružje je sada na raspolaganju onima koji su preživjeli užase holokausta i nasljednicima žrtava nacističkog progona kada su u pitanju umjetnička djela i druga imovina koju su nacisti oteli u Austriji između 1938. i 1945. godine.
U pitanju je online baza podataka koja sadrži više hiljada podataka o raznim predmetima, kao što su slike, knjige, medalje, fotografije, namještaj, nakit, skulpture, koje su možda bile zaplijenjene u spomenutom periodu kada je Austrija bila dio nacističke Njemačke.
Bazu podataka je postavio na Internet u oktobru Nacionalni fond Republike Austrije u saradnji sa muzejima i specijalnim komisijama zaduženim za utvrđivanje porijekla umjetničkih dijela pribavljenih u doba nacističkog režima.
Na sajtu - čija je adresa www.kunstrestitution.at nalaze se informacije i fotografije oko 7.500 predmeta, koji su trenutno u muzejima ili kolekcijama u vlasništvu austrijske savezne vlade ili grada Beča.
Kako postoji još veliki broj predmeta čije porijeklo nije tačno utvrđeno, odnosno za koje se ne zna da li su rekvirirani, broj popisanih predmeta bi mogao da se popne na 10.000 primjeraka, navodi agencija AP.
Prema austrijskim zakonima, Nacionalni fond je dužan da aukcijski rasproda predmete čiji se vlasnici, ili ukoliko se njihovi nasljednici ne jave. Za sada nije postavljen krajnji rok za podnošenje zahtjeva za vlasništvo.
Ovaj austrijski projekt nije novost. Njemačka je još 2000. godine uvela sajt sa podacima koji bi trebalo da pomognu preživjelima holokausta da uđu u trag vrijednim predmetima koji su im bili oteti.
Velika Britanija je to isto uradila još 1991. godine. Na adresi njihovog sajta nalaze se podaci, sakupljeni u saradnji aukcijskih kuća, udruženja trgovaca umjetničkim djelima, osiguravajućih kompanija i istraživača umjetnosti, o ukradenim i vraćenim umjetničkim djelima, od kojih je većina ukradena za vrijeme nacističke vladavine.
Republika Češka je objavila spisak predmeta, koji se sada nalaze u muzejima a nekada su bili vlasništvo čeških jevreja. Rok za podnošenje zahtjeva za vraćanje tih predmeta je kraj godine.
Međutim, iz austrijskog fonda za žrtve holokausta tvrde da nijedna od spomenutih baza podataka nije tako sveobuhvatna kao njihova. Podaci će biti redovno ažurirani, a prikupljeni su opširnom saradnjom predstavnika Fonda, muzeja, komisija i bečke jevrejske zajednice.
Centar za informacije o žrtvama holokausta i za njihovu podršku jevrejske zajednice ponudio je da proširi vijest o novoj onlajn bazi podataka, ističući značaj vraćanja otetih umjetničkih djela i druge vrijedne imovine njihovim pravim vlasnicima, a prvi korak tog procesa je upravo sakupljanje podataka o tim predmetima.
Američko udruženje muzeja na svom sajtu daje spisak predmeta koji se nalaze u američkim muzejima, a čiji su se evropski vlasnici smjenjivali u periodu 1933. -1945. godine.
Međutim, koliko eventualno ukradenih umjetničkih djela je izloženo u američkim muzejima ne zna se tačno, jer te institucije nisu u predviđenom roku izvijestile da li među djelima u njihovom vlasništvu postoje i djela možda oteta za vrijeme holokausta.
(FENA)

Unless otherwise stated, the content of this page is licensed under Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 License