Obiljezeni Dani Isaka Samokovlije

Polaganjem cvijeća na bistu Isaka Samokovlije ispred Doma zdravlja u Goraždu je danas počela tradicionalna 6. po redu kulturna manifestacija "Dani Isaka Samokovlije – Sunce nad Drinom" Goražde Sarajevo-Fojnica 2010.

Ova manifestacija posvećena je liku i djelu čuvenog bh književnika I istaknutog ljekara porijeklom Goraždanina Isaka Samokovlije.

Delegaciju koja je položila cvijeće činili su načelnik Općine Goražde Muhamed Ramović koji je ujedno i predsjednik Organizacionog odbora manifestacije, Boris Kožemjakin, Predsjednik jevrejske opštine u Sarajevu, dr. Sabina Gušo direktor Doma zdravlja Dr. Isak Samokovlija Goražde i Nevres Jemendžić, predstavnik Općine Fojnica.

Nakon toga u Domu zdravlja Goražde upriličen zajednički prijem za goste, a potom je u Domu mladih JU Centar za kulturu Goražde upriličena promocija dječije poezije I stvaralaštva mladih u književnosti pod nazivom "Budućnost nad Drinom". O životu i djelu Isaka Samokovlije kratak osvrt dao je Hadžem Hajdarević ispred Društva pisaca u BiH. Učešće u programu uzeli su i književni stvaraoci iz Goražda i članovi pozorišne grupe Yildiz iz Goražda. Održana je i promocija najboljih radova po javnom pozivu na teme "O životu I djelu Dr. Isaka Samokovlije" za srednje i osnovne škole uz dodjelu nagrada i zahvalnica. Prigodan muzički program izveli su učenici OMŠ ‘’Avdo Smajlovićć’’ Goražde.

U sklopu programa manifestacije otvorena je i izložba Udruženja likovnih umjetnika Goražde pod nazivom "Sunce nad Drinom". Pored ovih sadržaja u sklopu manifestacije u aprilu mjesecu za učenike osnovnih i srednjih škola, održat će se kviz o životu i djelu Isaka Samokovlije, dok će u maju mjesecu biti održani susreti književnika na Drini.

(Općina Goražde)

BlinkListblogmarksdel.icio.usdiggFarkfeedmelinksFurlLinkaGoGoNewsVineNetvouzRedditYahooMyWebFacebook

Unless otherwise stated, the content of this page is licensed under Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 License