Obelezeno 65 Godina Od Proboja Logorasa

Obeleženo 65 godina od proboja logoraša
U Spomen području Donja Gradina u Republici Srpskoj (RS), na grobnom mestu „Hrastovi”, vladika banjalučki Jefrem danas je služio parastos povodom obeležavanja 65 godina od proboja logoraša iz ustaškog logora Jasenovac.
Na istom mestu danas su upućene molitve jevrejske i romske zajednice za nevino stradale jasenovačke žrtve.
Parastosu su prisustvovali najviši zvaničnici RS i BiH, predsednik Srbije Boris Tadić, predstavnici međunarodnih institucija u BiH, boračkih udruženja i udruženja logoraša, članovi porodica zarobljenih i nestalih boraca i civila, verskih zajednica, kao i vise hiljada građana.
Prethodno su vence na grobnom mestu „Topole” položili predsednik Srbije Boris Tadić i ministar prosvete Žarko Obradović, predsednik RS Rajko Kuzmanović, predsednik Narodne skupštine RS Igor Radojičić, premijer RS Milorad Dodik i ruski ambasador u BiH Aleksandar Bocan Harčenko.
Vence su položlili i srpski član Predsedništva BiH Nebojša Radmanović, predsedavajući Saveta ministara BiH Nikola Špirić, ministar inostranih poslova BiH Sven Alkalaj, kao i veliki broj delegacija.
Komemoraciji u Donjoj Gradini prisustvovala je i delegacija Islamske zajednice koju je predvodio banjalučki muftija Ethem Čamdžić.
Premijer RS Milorad Dodik izjavio je u Donjoj Gradini da je „odsustvo istine onemogućilo sud i pravdu, a nedostatak suda i pravde pomirenje”, ističući da je „krvnik ostao krvnik, a žrtva je ostala žrtva uprkos decenijama prećutkivane istine o ovom stratištu i nasilnog zaborava u ime nekadašnjeg jugoslovenskog društva”.
„Žrtve ustaškog genocida u Jasenovcu, Donjoj Grdaini, Prebilovcima, kao i ostale žrtve ustaške NDH proglašavane su žrtvama fašizma bez vere i nacionalnosti i tako se desilo da je istina postala najveća žrtva Jasenovca”, naglasio je Dodik.
Premijer RS još je naveo da svi narodi „imaju žrtve, ali svi imaju i zločince”, poručujući da utvđivanjem istine i kroz pravična suđenja, bez politizacije, treba jasno utvrditi ko su zločinci, a ko su žrtve, kako se ne bi ponovile greške iz prošlosti.
„Nijedan zločinac i nijedan zločin ne mogu naći utočište, a sve žrtve i njihove porodice kod ispunjenja pravde treba da nađu kakvu takvu utehu”, kazao je Dodik.
Poručio je da se zločin i zločinci ne mogu kriti iza srpskog naroda, ali da isto tako očekuje da i ostali političari pošalju jasnu poruku pripadnicima svog naroda, odgovornim za zločine nad Srbima, da se ne mogu kriti iza bošnjačkog ili hrvatskog naroda.
„Ako zajedno razobličimo zlo i nazovemo ga pravim imenom, imamo šansu da nam se prošlost ne ponovi i da zajedno poručimo da je zločinac gubitnik, ma ko on bio i ma kako se zvao”, naglasio je premijer RS.
Dodik je poručio da će RS uskoro inicirati da se Jasenovac i Donja Gradina označe kao mesta na kojima je počinjen genocid, kao i donošenje deklaracije o osudi tog genocida.
Logor Donja Gradina nalazio se na teritoriji BiH, preko puta Jasenovca, i formiran je 1941. godine.
Prema nekim procenama, u Donjoj Gradini ubijeno je više od 360 hiljada ljudi, uglavnom Srba.

Beta
objavljeno: 11/04/2010

http://www.politika.rs/rubrike/vesti-dana/obelezeno-65-godina-proboja-logorasa.lt.html

BlinkListblogmarksdel.icio.usdiggFarkfeedmelinksFurlLinkaGoGoNewsVineNetvouzRedditYahooMyWebFacebook

Unless otherwise stated, the content of this page is licensed under Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 License