Obelezen Dan Borbe Protiv Fasizma

Obeležen dan borbe protiv fašizma
Autor: FoNet
Nasilje koje se dogodilo na nemačkim ulicama 9. novembra 1938. godine označilo je početak državno organizovanog, pravno legitimisanog i javno podržanog progona Jevreja koji je završen ubistvom šest miliona nedužnih muškaraca, žena i dece. Taj događaj poznat kao "Kristalna noć" smatra se simboličnim početkom Holokausta i obeležava se kao Međunarodni dan borbe protiv fašizma i antisemitizma. Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić koji se obratio prisutnima na obeležavanju Međunarodnog dana borbe protiv fašizma i antisemitizma naglasio je da se Srbija ponosno seća svih koji su hrabro dali život u borbi za slobodu. On je naglasio da je zato današnji dan, ne samo dan sećanja na najstrašnije zločine, već i na antifašističku borbu i našu zajedničku pobedu, pobedu ideja jednakosti i pravičnosti kao antipoda rasnom ekstremizmu. Ministar spoljnih poslova je rekao i da je uveren da će Srbija budućnosti biti država koja će se hrabro i dostojanstveno zalagati za mir i dijalog među narodima i biti u prvim redovima borbe protiv svih oblika političkog ekstremizma. Jeremić se založio za okretanje istinskim vrednostima antifašističke tradicije Srbije i naporima da se "ona očuva kao nit vodilja za naše potomstvo", jer je Srbija, boreći se za mir, jednakost i ravnopravnost u Drugom svetskom ratu pokazala da je borba protiv zla u korenu njenog bića. Centralnoj državnoj ceremoniji obeležavanja Međunarodnog dana borbe protiv fašizma i antisemitizma prisustvovali su i istaknuti učesnici Španskog građanskog rata iz Srbije, veterani Drugog svetskog rata, preživeli zatočenici logora smrti i preživeli Holokausta, nosioci Ordena narodnog heroja, najviših ratnih odlikovanja i medalja za hrabrost. Ceremoniji su prisustvovali i predstavnici političkog, javnog i kulturnog života Srbije, predstavnici verskih zajednica, predstavnici stranih ambasada u Beogradu i diplomatskog kora. U umetničkom programu učestvovali su Filharmonija mladih "Borislav Pašćan", Hor "Braća Baru, vokalni solisti Iva Profaca i Goran Krneta, kao i pijanista Vladimir Stojnić. Citate iz Kurana, Starog i Novog zaveta, kao i tekstove Protagore, Eshila, Svetog Save, Dantea Aligijerija, Vilijema šekspira, Johana fon Getea, Oskara Vajlda, Vilijema Foknera govorili su dramski umetnici Ljiljana Blagojević, Tanasije Uzunović i Vojin Ćetković. Ceremoniju obeležavanja Međunarodnog dana borbe protiv fašizma i antisemitizma u Srbiji i 71. godišnjice Kristalne noći organizovalo je Ministarstvo rada i socijalne politike Vlade Srbije.
http://www.danas.rs/vesti/iz_sata_u_sat/obelezen_dan_borbe_protiv_fasizma.83.html?news_id=13483
Obeležen dan borbe protiv fašizma
Beograd - Svečanim koncertom "Darovi ljubavi" večeras je u Narodnom pozorištu u Beogradu obeležen Međunarodni dan borbe protiv fašizma i antisemitizma.
Centralnoj državnoj ceremoniji obeležavanja Međunarodnog dana borbe protiv fašizma i antisemitizma prisustvovali su i istaknuti učesnici Španskog građanskog rata iz Srbije, veterani Drugog svetskog rata, preživeli zatočenici logora smrti i preživeli Holokausta, nosioci Ordena narodnog heroja, najviših ratnih odlikovanja i medalja za hrabrost. Ceremoniji su prisustvovali i predstavnici političkog, javnog i kulturnog života Srbije, predstavnici verskih zajednica, predstavnici stranih ambasada u Beogradu i diplomatskog kora.
Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić koji se obratio prisutnima na obeležavanju Međunarodnog dana borbe protiv fašizma i antisemitizma naglasio je da se Srbija ponosno seća svih koji su hrabro dali život u borbi za slobodu. On je naglasio da je zato današnji dan, ne samo dan sećanja na najstrašnije zločine, već i na antifašističku borbu i našu zajedničku pobedu, pobedu ideja jednakosti i pravičnosti kao antipoda rasnom ekstremizmu. Ministar spoljnih poslova je rekao i da je uveren da će Srbija budućnosti biti država koja će se hrabro i dostojanstveno zalagati za mir i dijalog među narodima i biti u prvim redovima borbe protiv svih oblika političkog ekstremizma. Jeremić se založio za okretanje istinskim vrednostima antifašističke tradicije Srbije i naporima da se "ona očuva kao nit vodilja za naše potomstvo", jer je Srbija, boreći se za mir, jednakost i ravnopravnost u Drugom svetskom ratu pokazala da je borba protiv zla u korenu njenog bića. Vuk Jeremić je rekao da je ovo samo početak dubljeg, snažnijeg i dalekosnažnijeg okretanja istinskim vrednostima antifašističke tradicije naroda Srbije i napora da se ona očuva kao nit vodilja za potomstvo i najavio i veću edukaciju mladih o antifašizmu..
Ceremoniju obeležavanja Međunarodnog dana borbe protiv fašizma i antisemitizma u Srbiji i 71. godišnjice Kristalne noći organizovalo je Ministarstvo rada i socijalne politike Vlade Srbije.
Јеремић: Сећање на погром Јевреја трајна одговорност
Одајући пошту свима онима који су страдали током Другог светског рата, Јеремић је поздравио присутне учеснике Шпанског грађанског рата из Србије, ветеране Другог светског рата, носиоце Ордена народног хероја и других највиших војних одликовања и медаља за храброст, а посебно преживеле логораше и представнике јеврејске заједнице.
Србија је, борећи се за мир, једнакост и равноправност у Другом светском рату показала да је борба против зла „у корену њеног бића”, навео је министар. „Наши преци су нам оставили часно име, као и сећање на борбу чији је смисао уграђен у темеље савремене Европе, највећег мировног пројекта у историји човечанства”, додао је он. Јеремић је казао и да Србија очекује да добије одговарајући статус при Радној групи за међународну сарадњу у области образовања, истраживања и сећања на холокауст која делује у оквиру УН.
Он је такође најавио да ће у знак сећања на грађане који су учествовали у Шпанском грађанском рату, идуће недеље у Мадриду поставити спомен-плочу, посвећену учесницима и жртвама тог сукоба из Србије.

Unless otherwise stated, the content of this page is licensed under Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 License