O Tanahu Eliezer Papo

O Tanahu
Tanah je originalno hebrejsko ime za Bibliju. Hebrejska Biblija nije osnova samo Judaizmu, nego i hriscanstvu, koje je u potpunosti prihvata (ali ne i njeno autenticno tumacenje) dodajuci joj i Novi Zavjet. TaNaH je anagram triju hebrejskih rijeci: Tora, Neviim i Ketuvim. Ukoliko se uzme prvo slovo svake od tri pomenute rijeci dobije se rijec TNK. Kaf koje se nalazi na kraju rijeci prelazi u haf sofit a radi lakseg citanja dodaju se i dva samoglasnika a - te se tako stize do konacnog rezultata - Tanah. Prvi, hronoloski najstariji, najsvetiji i najvazniji dio Tanaha je Tora (Zakon) ili Petoknjizje.
Tora se sastoji od pet knjiga koje se na hebrejskom zovu prema rijecima kojima svaka od njih pocinje.
Prva knjiga se zove BERESIT sto na ivritu znaci U POCETKU, i kao sto joj i samo ime kaze ova kniga govori o Postanju svijeta, o prvim ljudima, gradjenju Vavilonske kule, Potopu, Patrijarsima Avraamu Yishaku i Yaakovu, o Yaakovljevim sinovima i njihovom "silasku" u Micraim (Egipat).
Druga knjiga Tore je SEMOT sto na hebrejskom znaci IMENA. Ova knjiga govori o ropstvu u Egiptu o cudesnom Izlasku iz Egipta, o rastvaranju Crvenog mora, o propasti egipcana i Jevrejskom izbavljenju, o lutanju kroz pustinju i putu za Obecanu Zemlju.
Treca knjiga Tore je VAJIKRA sto na hebrejskom znaci I ZOVNU (tim rijecima pocinje ova knjiga:"I zovnu Gospod Mojsija govoreci."). Ova knjiga govori o zrtvenim i obrednim zakonima, o izgledu satora od sastanka i buduceg Hrama, o njegovim djelovima, enterijeru i exterijeru, o odjeci leviim i koanim (svestenici) i o koen agadol (Prvosvestenik).
Cetvrta knjiga Tore je BAMIDBAR sto na hebrejskom znaci U PUSTINJI. Ova knjiga govori o dogadjajima vezanim za cetrdesetogodisnje lutanje kroz pustinju, o borbama,iskuse-
njima kroz koja je narod prolazio, o razlicitim obrednim zakonima, o glavnim godisnjim praznicima,o gradovima utocistima i o podjeli Izraela.
Peta kniga Tore je DEVARIM sto na hebrejskom znaci RIJECI. U ovoj knjizi su opisani posljednji ratni sukobi prije ulaska u Obecanu Zemlju, ponovljeni su zakoni o kasrutu, deset zapovjedi, zakoni o praznicima, a na kraju knjige je obecan blagoslov onima koji se ovih pravila pridrzavaju i prokletstvo za prestupnike ovog Zavjeta.
Tora je najsvetiji dio Tanaha zato sto ne sadrzi nikakve ljudske primjese i dodatke - nego samo vjecnu, nepromjenjivu i svesadrzajnu Bozju poruku covjecanstvu. Mose Rabenu (Mojsije nas ucitelj) nije dakle pisac, vec zapisivac Tore. On je nije napisao - nego ju je tacnije zapisao po objavljenom mu diktatu.
Neviim (II dio Tanaha) se dijele na: Neviim Risonim (Rane ili Prve proroke) i Neviim Aharonim (Pozne ili Kasne proroke). Podjela je kao sto se vidi iz samih naslova hronoloska.
BlinkListblogmarksdel.icio.usdiggFarkfeedmelinksFurlLinkaGoGoNewsVineNetvouzRedditYahooMyWebFacebook

Unless otherwise stated, the content of this page is licensed under Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 License