O Porodici Sumbulika Konfortija

Samuel Sumbuliko Konforti, rodjen je 1853 godine, a umro 1935 godine, u Novom Pazaru. Došavši iz Srajeva, krajem 19 veka, Sumbuliko Konforti postaje jednan od najuglednijih žitelja Novog Pazara.

Žena Sumbulikova, Sunha Baruh, rodjena je 1871 godine, a stradala u logoru Sajmište, 1942 godine. Sunha i Sumbuliko Konforti imali su tri sina:

  • Avram - ubijen na Sajmištu 1942 godine
  • Aron - ubijen na Sajmištu 1942 godine
  • Cadik (Sadik) - ubijen na Sajmištu 1942 godine

i tri ćerke:

  • Mikica - ubijena na Sajmištu 1942 godine
  • Rašela udata Papo - ubijena u zatvoru u Kosovskoj Mirtovici 1942 godine
  • Sarina udata Ašer, pa udata Feta, rodjena 1914 godine u Novom Pazaru - umrla 1981 godine u Prištini
Mikica1.JPG SarinaRodjKonforti.JPG AronKonforti.JPG
Mikica Konforti (slika levo), Sarina Konforti i Aron Konforti

Jedina koja je prezivela Holaokaust iz familije Sumbulika Konfortija je ćerka Sarina sa svojom decom. Sarina je bila udata u Prištini za Solomaona Ašera i imali su troje dece: sinove Morisa i Samija i ćerku Stelu. U Tauk Bašti, kod Prištine, 1944 godine, šiptarski kolaboracionosti streljali su njenog muža Solomona i svekra Mušona Ašera, a Sarina malo kasnije, sa troje dece, biva deportovana za Bergen Belzen, preko logora Sajmište. Po povratku sa troje dece iz Bergen Belzena, Sarina nastavlja život u oslobodjenoj Jugoslaviji. Godine 1948 udaje se za prištevskog Turčina Kadri Fetu i sa njim dobija sina Nedžata, 1952 godine. U medjuvremenu, svo troje Sarinine dece iz prvog braka sa Solomonom Ašerom iseljava se u Izrael. Sarinin drugi muž, Kadri, umire 1963 godine, a Sarina, sa desetogodisnjim Nedžatom, nastavlja da živi u Prištini do svoje smrti 1981 godine. Sarinin najstariji sin Moris umire u Izraelu par godina kasnije. U toku rata na Kosovu, 1999 godine, Sarinin najmaladji sin Nedžat, sa ženom Natašom, ćerkom Anitom i sinom Igorom iseljava se u Izrael, gde cela porodica preuzima prezime Konforti po majci Sarini i dedi Sumbuliku. Nisim (Nedžat) Konforti živi danas u gradu Ra'anani, a u Izraelu žive takodje i Sarinini sin Sami i ćerka Stela iz prvog braka sa Solomonom Ašerom.

Shodno gore navedenom, želimo napomenuti da se, nažalost, u tekstu na stranici Dr. Alberta Josifovića navodi niz pogrešnih podataka o životu Sarine rodjene Konforti, koje ovim putem ispravljamo.

Nisim i Djordje Konforti

Unless otherwise stated, the content of this page is licensed under Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 License