Nemacka Trazi Da Ajhmanov Dosije

Nemačka traži da Ajhmanov dosije ostane zapečaćen

Nemačka se ovih dana na sudu bori da dosije Adolfa Ajhmana, glavnog organizatora masovnog istrebljenja Jevreja za vreme Drugog svetskog rata, ostane i dalje zapečaćen.

Dosije detaljno prati Ajhmanov život tokom godina koje je proveo u beksvtu dok ga agenti Mosada nisu otkrili i uhapsili u Argentini.

Oni koji se nadaju da će 50godišnji pečat poverljivosti biti skinut sa ovih dokumenata veruju da se u njima kriju dokazi o umešanosti zvaničnika Nemače i Vatikana u pomaganju Ajhmanovog bekstva i sakrivanja.

Odluku o tome da li će biti poništena odredba o tajnosti ove arhivske gradje, sastavljena od 4.500 stranica dokumenata o nacističkom zločincu, treba da donese sud u Lajpcigu u procesu koji je novinarka Gabrijela Veber pokrenula protiv Nemačke tajne službe (BND).

BND tvrdi da bi otvaranje dosijea "odvratilo" tajne službe drugih zemalja koje u budućnosti ne bi više htele da dele informacije s njom, ukoliko bi bile razotkrivene, piše nemački list Špigl.

Kritičari, pak, smatraju da je ovaj razlog samo paravan kojim zvaničnici u Berlinu i Vatikanu pokušavaju da zataškaju činjenicu da je nemački biskup Alois Hudal u Rimu uspostavio takozvane "pacovske kanale" kojima su nacisti, uz pasoše koje im je izdavala nemačka vlada, bežali iz Nemačke i Evrope.

Franc Štangl, komandant konclogora Treblinka, priznao je Gitu Sereniju (Gitta Sereny), britanskom stručnjaku za nacizam, da mu je Hudal pomogao da pobegne nakon nacističkog sloma 1945.

Veruje se da je Ajhman, glavni arhitekta Hitlerovog plana za pogrom Jevreja u Evropi, takodje, pobegao uz pomoć nemačih vlasti

Uhvaćen je 1960. godine u Buenos Airesu i odveden u Izrael gde je osuđen na smrt i obešen.

Federalni administrativni sud u Lajpcigu proučava dosije o njegovom bekstvu iz Evrope i 15godišnjem životu u Argentini, kako bi odlučio da li bi trebalo da bude dostupan javnosti.

Tanjug

BlinkListblogmarksdel.icio.usdiggFarkfeedmelinksFurlLinkaGoGoNewsVineNetvouzRedditYahooMyWebFacebook

Unless otherwise stated, the content of this page is licensed under Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 License