Nas Sused Hamastan

Izrael posle pobede Hamasa na palestinskim teritorijama

Naš sused, Hamastan

Ehud Olmert je odmah dao na znanje da se sa vladom, u kojoj se nalaze zagovornici uništenja Izraela, ne može pregovarati o mirovnom planu

Ivan Ninić

Pre parlamentarnih izbora na palestinskim teritorijama moguća pobeda Hamasa delovala je kao noćna mora u Izraelu. Niko, istinski, nije verovao u takvu mogućnost. Dan posle, svi su bili u šoku. Međutim, tenzija je brzo pala i većina danas govori - možda je ovako bolje. Neizvesna palestinska politička situacija dobila je svoje realne obrise. Rukovodstvo Fataha izgubilo je poverenje svojih pristalica i celokupnog naroda. Hamas je pobedio na demokratskim izborima sa dva slogana - da je rukovodstvo Fataha korumpirano i da treba zbrisati Izrael sa prostora Palestine. Svakom Izraelcu je sada jasno kakvu će vladu imati u državi koja će se formirati u susedstvu. Bez obzira što je situacija nepovoljna za Izrael, neizvesnost je manja i odgovor jevrejske države može jasnije da se formuliše.

Ehud Olmert je odmah dao na znanje da se sa vladom, u kojoj se nalaze zagovornici uništenja Izraela, ne može pregovarati o mirovnom planu. Gospođa Cipi Livni, ministar spoljnih poslova Izraela, započela je široku diplomatsku aktivnost sa svojom američkom partnerkom Kondolizom Rajs, predstavnikom kvarteta koji treba da koordinira mirovne pregovore, Džejmsom Volfensonom i američkim ambasadorom Ričardom Džonsom. Stav Izraela je jasan: Hamas treba da se razoruža i prizna jevrejsku državu. Vlada će ubrzano nastaviti sa izgradnjom zida i povlačiti se u meri u kojoj je to u skladu sa politikom "što manje Arapa na teritoriji Izraela". Verovatno će ova vlada dodati novi elemenat koji je ušao u platformu Likuda i ostale desnice: sačuvati dolinu Jordana u okviru Izraela. Tačno je da je to granica sa prijateljskim režimom Jordana, ali hašemitska kraljevina stoji na klimavim nogama palestinske većine u svojoj zemlji i nove vlade u susednom Iraku koja je dominantno šiitska. Predstojeći izbori krajem marta u Izraelu nametaće kod svih partija rigidniju politiku prema Palestincima, a to znači značajan pomak udesno. Za sada je to sve na nivou politike. Vojska u Izraelu zavisi od volje parlamenta, Kneseta, ali u taktičkom smislu zna šta treba da radi. Još pre palestinskih izbora, šef izraelskog generalštaba Dan Haluc je nagovestio transformaciju vojske organizovanjem mobilnije pešadije, prilagođene novom naoružanju. Haluc je imao u vidu, pre svega, međunarodni terorizam koji lako može da se približi libanskoj i sirijskoj granici, a sada i da se ukotvi u pojasu Gaze. To nije ratovanje sa susednim zemljama, već sa naoružanim formacijama koje vlade okolnih država ne mogu da kontrolišu. Treba istaći i to da je glavni finansijer svih tih paramilitarnih organizacija Iran.

Ideološka pozadina savremenog militantnog islamizma je organizacija Muslimanska braća koja svoj uticaj i ideje širi u svim arapskim i mnogim muslimanskim zemljama. Al Kaida je gvozdena pesnica te organizacije, nastale u Egiptu i ako u islamskom svetu stvari budu išle i nadalje destruktivno, mogu lako da destabilizuju režim u toj zemlji. To bi za Izrael bila dodatna opasnost.

Bogati svet ne veruje da živimo u katastrofičnom vremenu, jer ne želi da se liši postojeće životne ugodnosti. S druge strane, sirotinja širom sveta, nesvesna da je indoktrinirana, veruje da su joj nepravedno ostale samo mrvice sa bogate trpeze. Nekada i ima pravo. Ljudi su, preko TV ekrana, gledali kako pristalice Fataha kamenuju sedišta svoje partije, vladine ustanove, besni što se rukovodstvo bogatilo na njihov račun, terajući ih decenijama da žive u udžericama izbegličkih logora. Jaser Arafat je smatrao da su ti logori odlična legla za uzgoj terorizma. Bebice i dvogodišnjaci sa uzdignutim puškama u ruci su istinska ikona, brend Fataha koliko i Hamasa.

Da li Palestinci istinski žele da svi Izraelci budu mrtvi? Jedan od prvaka Hamasa, Mahmud Zahar, nedavno je rekao "Pregovori nisu tabu".

Da li to znači da zračak nade postoji?

Danas, 2006

Unless otherwise stated, the content of this page is licensed under Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 License