Mokrin

Od celog života i postojanja mokrinske porodice Brumer ostalo je nekoliko podataka, par požutelih fotografija i borba prof. Dragoljuba Badrljice da se od zaborava sačuva uspomena na nekih tridesetak Jevreja mokrinaca, koji su tu živeli pre Drugog svetskog rata.

Otacu porodici, Jene Brumer, rođen u Novom Bečeju 1894. Godine. Ubijen u Mokrinu od strane svojih komšija mokrinskih Švaba 12. avgusta 1941. godine. U knjizi umrlih koju je vodio okupator, pod br. 136/1941, stoji da je ubijen od revolverskog metka 11.novembra 1941. prilikom ”pokušaja bekstva” i da potpada pod „Zakon o borbi protiv terorista” iz februara 1942. godine.

Supruga, Stefanija – Štefika Sonenfeld Brumer, rođena 1892. ubijena 1. marta 1942 na Sajmištu, tj proglašena je mrtvom i izdata joj je smrtovnicapod br. 2369/47 posle rata , a Paja, sin Jenea Brumer, rođen oko 1934. god. po tvrdnji rođake Marice Zrnić, rođene Knežev, čija je majka Jelena, rođena sestra Jenea, ne stoji ni u kakvim spiskovima ni živih ni mrtvih. Čak ga nema ni na spiskovima Yad Vashema.

Kao poslanik Mokrina u SO Kikinda, prof Dragoljub Badrljica je 1991. godine pokušao da se isprave nepravilni i nezakoniti spisi u matičnim knjigama. Ništa se nije dogodilo. Putem poslaničkog pitanja, jula 1993 ponovo je pokrenut postupak. Od strane lokalnih vlasti dobijen je odgovor da laži zapisane od strane nacista i ne treba ispravljati.

I dalje ne postoji nikakvo obeležje da su u Mokrinu živeli i tragično nestali Jevreji.

brumer1.jpg brumer2.jpg brumer3.jpg brumer4.jpg
Unless otherwise stated, the content of this page is licensed under Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 License