Melita Kraus B I T I M E L I T A

Melita KRAUS

«B i t i M e l i t a»

12. samostalna izložba u Galerijskom centru Varaždin - Vila Oršić
16. svibanj – 16. lipanj 2008.

Slikarica Melita Kraus prisutna je na likovnoj sceni Hrvatske već dugi niz godina. Od samih početaka njezin je umjetnički svijet bio uronjen u jedan snoviti univerzum nabijen snažnim emocijama, a likovni izraz iščitavao se na tragu ekspresonističkog kolorizma i redukcije figura i oblika na ono bitno, na bilježenje svijeta oko sebe, prirode i čovjeka uronjenog u krajolik, okrenutog vlastitom unutarnjem biću, krajnje ekspresivnom u kolorističkom i formalnom smislu.

U formalnom smislu Melita Kraus je prvenstveno slikarica koja koristi snažne čiste boje podložne osobnom emocionalnom naboju, pa su i namijenjene prvenstveno osjetilnom biću svakog gledatelja. Volumeni u kipovima uglavnom su grubo obrađeni u sirovim oblicima nađenih komada drva, koji poneki put i sami skrivaju neku određenu prepoznatljivu formu. Ona takve komade koristi direktno bez mnogo dotjerivanja površine, iz njih slaže ili bolje rečeno gradi svoje slobodne kompozicije kao objekte u prostoru, koji prvenstveno bojom i mnoštvom naslikanih detalja plijene pažnju i nagone na odgonetanje skrivenih sadržaja i poruka.

Umjetnički izraz Melite Kraus primarno se bavi simbolima muško-ženskih odnosa, s jasnim izricanjem ljubavne čežnje i težnje za potpunim stapanjem sa svojim bližnjim, za jedinstvom bića u svemiru. Stoga su muškarac i žena uvijek bili i ostali u fokusu slikaričinog istraživanja. A njeni odgovori bili su jednostavni i direktni – smisao se nalazi u ljubavi i u nepokolebljivoj nadi da će ljubav pobijediti u vječnoj borbi dobra i zla koja vlada svijetom od pamtivijeka. Naravno na tom putu dolazi do dramatičnih obrata, nesreća, gubitaka partnera, te ponovnog i upornog vraćanja u istu bitku. Sve se to iščitavalo na slikama Melite Kraus od onih ranih slika iz početka i oko sredine devedesetih godina (ciklus slika pastelom «Krik»), pa do zagonetnih ulja na dasci «Lica Mâye» iz 1998. godine i izložbe pastela na papiru na temu ljubavnika 2000., te onih na kartonu i ulja na raznim drvenim podlogama «Itaka – sirene – ljubavnici» 2002. godine. Uglavnom se krećemo unutar vrlo čvrsto definirane likovne geste i sadržaja koji se nastavljaju i na izložbama prošlih godina održanim u Zagrebu i Bjelovaru, pa i u ovoj najnovijoj u Varaždinu, koja uključuje i slikarstvo i kiparstvo i oslikane skulpture ove zanimljive autorice.

Melitina se priča nastavlja i dalje, a svojim dimenzijama i gomilanjem likova u sve izražajnijoj gesti, ove slike i skulpture zadobivaju snagu totema, prerastaju u skupine pune magičnih svojstava, a razne fantastične zvijeri i čudovišta što se ponekad pojavljuju oko nekih glava svjedoče o još nezavršenoj borbi između dobra i zla.
Iz koje to dubine podsvjesnog izranjaju ta bića koja pogledima i ekspresivnom mimikom odražavaju slojevita ljudska čuvstva, a likovno spojena u nerazmrsiv splet lica što urastaju jedno u drugo i slažu se jedno iznad drugoga, doista oblikuju neke nove toteme – pune uznemirujućih sadržaja.
Nižu se lica između kaosa i reda, multipliciraju se, a njihov intenzivni unutrašnji svijet odražava se na površini snažnim kolorističkim akcentima, prenoseći njihove traume, snove, osobna iskustva … kao jedna međusobno povezana i sveobuhvatna priča o ljudskoj sudbini.

Tako oslikana drvena škrinja čuva autoričine tajne i zaloge za neku bolju budućnost, a jednako zagonetno i upozoravajuće izgledaju Tri Parke sa velike najnovije grupne skulpture Melite Kraus, koje tkaju i prekrajaju, spajaju i konačno paraju niti krhkog ljudskog života. Što se tiče nekih novijih slika, na sve većim rolama papira, kako bi poruka postala što dojmljivijom, nižu se isprepleteni likovi, lica, ruke i energetska zračenja, koji kao da žele obujmiti cijelu zemlju svojim pregnućem za ljubavi, dok se na crtežima manjih formata likovi isprepliću u nerazmrsivo klupko, te sve obuhvaća jedan osjećaj bliskosti i pripadnosti, kao da misli, osjećaji i snovi poprimaju ljudsko obličje i progovaraju na svim mogućim jezicima, koji su svima razumljivi, jer govore jezikom srca.
Sve to, a možda i još mnogo toga što ni ja još nisam otkrila, priča nam ovom izložbom što to znači «Biti Melita», a na vama je da proniknete u njenu tajnu.

Nada Vrkljan-Križić
povjesničarka umjetnosti

Unless otherwise stated, the content of this page is licensed under Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 License