Medunarodni Dan Secana Na Zrtve Holokausta Beograd Srbija

МЕЂУНАРОДНИ ДАН СЕЋАЊА НА ЖРТВЕ ХОЛОКАУСТА
Београд - Међународни дан сећања на жртве Холокауста биће обележен низом манифестација и програма у Републици Србији.
Централна комеморативна манифестација у Републици Србији, у организацији Министарства рада и социјалне политике, биће одржана 27. јануара 2010. године у 11.00 часова крај Споменика жртвама геноцида у Другом светском рату који се налази у оквиру комплекса некадашњег концентрационог логора Старо сајмиште у Београду.
На централној међународној комеморативној свечаности која ће бити одржана у оквиру комплекса Државног музеја Аушвиц (Република Пољска), Републику Србију представљаће министар културе у Влади Србије Небојша Брадић.
Државни програм обележавања Међународног дана сећања на жртве Холокауста можете преузети овдe.
27. јануар – Међународни дан сећања на жртве холокауста установљен је 1. новембра 2005. године резолуцијом Генералне скупштине Уједињених нација. Опредељујући се за дан када је 1945. године ослобођен Аушвиц, најозлоглашенији логор смрти у поробљеној Европи, Генерална скупштина Уједињених нација руководила се потребом реафирмације људских права, превенције и кажњавања злочина геноцида, као и стално присутне опасности од расне, националне и верске мржње заснованих на предрасудама.
Други светски рат однео је, поред осталог, преко шест милиона недужних жртава – припадника јеврејског народа који се нашао на мети систематског истребљења од стране нацистичке Немачке и других окупираних или марионетских држава. Аушвиц, Треблинка, Матхаузен, Дахау, Мајданек, Јасеновац, Старо Сајмиште, Јајинци само су нека од масовних стратишта невиних жртава током тог светског рата. Поред припадника других поробљених народа, Јевреји су представљали најугроженију етничку заједницу што је довело до масовних злочина у којима је страдало око шест милиона припадника овог народа.
Потреба да се стално подсећа на све страхоте холокауста, као и да се као неистините одбаце све тврдње које негирају његов карактер и обим страдања актуелна је у свим демократским државама. Антисемитизам је у одређеној мери присутан и у нашем времену о чему сведоче изоловани, али и даље присутни инциденти. Потреба сазнавања чињеница, њиховог усвајања и промишљања страховитих последица холокауста допринеће да се у и Србији, као и у другим демократским државама масовно страдање Јевреја у Другом светском рату и у будућности сагледава као оно што по свом карактеру и обиму јесте - један од највећих злочина против човечности у светској историји.
http://www.bastinaratnika.rs/index.php?option=com_content&task=view&id=808&Itemid=1&lang=sr

Unless otherwise stated, the content of this page is licensed under Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 License