Mati Marija Skobcova Monahinja I Mucenica
MARIA.jpg Maria_Skobtsova.gif Maria_Skobtsova1.gif Maria_Skobtzeva.jpg

Mati Marija Skobcova: Monahinja i mučenica

Marija Skobcova (1891–1945), poznata pod imenima Mati Marija, Мать Мария, Sveta Marija ili Mati Marija Pariska, rođena je kao Jelisaveta Jurijevna Pilenko, Елизавета Юрьевна Пиленко, Kuzmina-Karavajeva, Кузьмина-Караваева, u prvom braku i Skobcova, Скобцова u drugom braku je bila ruska plemkinja, pesnikinja, monahinja i pripadnik francuskog Pokreta otpora tokom Drugog svetskog rata. Proglašena je za sveticu od strane Svetog sinoda Ekumenskog Patrijarhata, 16. januara 2004. Tom prilikom kanonizovani su i Marijin sin Jurij, Ilja Fondaminski i Otac Dimitrije u Katedrali Svetog Aleksandra Nevskog u Parizu.
Posle Oktobarske revolucije, Marija je našla utočište prvo u Gruziji, a zatim u Beogradu, gde joj je rođena ćerka Anastazija. Zajedno sa sinom Jurijem nastanila se u Parizu gde se i zamonašila.
Posle pada Pariza, 1940. godine, veliki broj Jevreja joj se počeo obraćati molbama za dobijanje lažnih krštenica. Svima je činila uslugu dok je Gestapo nije otkrio. Otac Dimitrije, ona i njen sin Jurij uhapšeni su. Obojica su nestali u koncentracionom logoru Dora. Marija je deportovana u ženski logor Ravensbrik. Na Svetu nedelju 1945. godine svojevoljno je zauzela mesto u grupi Jevrejki koje su bile određene za ubijanje gasom. Time je spasla jednu Jevrejku.
O Mariji na ruskom

Unless otherwise stated, the content of this page is licensed under Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 License