Malovic Poternica Pa Izrucenje

MALOVIĆ:
POTERNICA, PA IZRUČENJE

Ministarka pravde Snežana Malović izjavila je da će zahtev za izručenje Petera Egnera biti podnet nakon odluke suda o raspisivanju poternice za njim.
Malovićeva je razgovarala sa predstavnicima Jevrejske opštine Beograd o brojnim otvorenim pitanjima i postupcima koji postoje na nivou tužilaštva, pre svega o slučaju Petera Egnera koji je u Srbiji osumnjičen za organizovanje i podsticanje genocida tokom Drugog svetskog rata.
"Istraga protiv Petera Egnera još uvek je u toku. Očekujem određenu reakciju suda. Ministrastvo pravde će, čim dobije odluku suda o raspisivanju poternice ukoliko do nje dođe, naravno, reagovati", kazala je Malovićeva.
Ona je rekla da je o slučaju Egner već bilo razgovora sa predstavnicima Ambasade SAD i da će nakon zvanične odluke suda ti razgovori biti intenzivirani, podsećajući da je saradnja Srbije i SAD u oblasti pravosuđa veoma dobra.
Ministarstvo pravde će, kako je istakla, učiniti sve da se Egner nađe u Srbiji, da bude priveden pravdi, da mu se obezbedi pravično suđenje i kroz dokazni postupak se otkrije i ustanovi istina o tome šta se sve dešavalo tokom Drugog svetskog rata.
"To je veoma bitno s obzirom na univerzalno pravilo da ratni zločini ne zastarevaju. Interes države jesu jevrejske zajednice sa kojima smo u prijateljskim odnosima i saradnja sa njima odvija se na izuzetno visokom nivom", izjavila je.
Predstavnici Jevrejske opštine Beograd naišli su na razumevanje ministarke pravde povodom slučaja Egner, ali i drugih brojnih probleme koji se tiču jevrejske zajednice.
Predstavnik Jevrejske opštine Beograd, Avram Izrael rekao je da su danas učinili prvi korak da u sklopu reforme pravosuđa "dodatno mole, zahtevaju, insistiraju da se postupak izručenja i privođenje pravdi osumnjičenog Egnera ubrzaju".
Izrael je podsetio da je Egner pri kraju devete decenije života i da jevrejska zajednica želi da mu se sudi u Beogradu za sve što je učinio Jevrejima Beograda.
"Njemu ne gine, ne izostaje mu sud onaj gore, najviši, ali voleli bismo da ga vidimo ovde i da sa tom presudom putuje dalje", kazao je Avram Izrael.
Kao jedan od problema koji dotiču Jevreje naveo je i knjige antisemitske sadržine, ocenivši da je to "još jedna kap" koja ne doprinosi smanjenju tenzija i boljem suživotu svih nacionalnih manjina na ovim prostorima.
"Danas smo svedoci da se preko 50 knjiga antisemitske sadržine nalaze u slobodnoj prodaji u Beogradu i u Srbiji. Više prijava Saveza jevrejskih opština Srbije Tužilaštvu ostalo je bez bilo kakvog odgovora i inicijativa da se to spreči", kazao je.
Izrael je dodao da su u razgovoru sa ministarkom pravde naišli na razumevanje oko potrebe donošenja Zakona kojim se kažnjava i zabranjuje negiranje Holokausta.
U Jevrejskoj opštini Beograd nadaju se da će Peter Egner, osumnjičen za ratne zločine tokom Drugog svetskog rata, biti izručen Srbiji.
Dvadeset meseci nakon što je u Sjedinjenim Dražavama lociran Peter Egner, osumnjičen za ratne zločine nad Jevrejima u Beogradu, Srbija je raspisla poternicu za njim. Viši sud u Beogradu doneo je odluku o pritvoru Egnera, a budući da se on nalazi u SAD, za njim je raspisana poternica Interpola.
Sud je ranije, po zahtevu Tužilaštva za ratne zločine, pokreno istragu protiv Egnera, jer postoji osnovana sumnja da je učestvovao u pogubljenju 17 hiljada civila, Jevreja, Roma i "političkih disidenata" na području Beograda, između 1941. i 1943.
Kako saznajemo, američka ambasadorka Meri Vorlik u utorak će se sastati sa predstavnicima srpskog Tužilaštva za ratne zločine, kada će jedna od obaveznih tema biti i slučaj Petera Egnera.
Avram Izrael iz JOB smatra da postoje jako dobre šanse da Egner bude izručen Srbiji.
“Postoje dva dokumenta potpisana između Republike Srbije, odnsno Kraljevine Srbije, iz čini mi se 1942. godine i drugi dokument koji je potpisan prošle godine o saradnji između Sjedinjenih Američkih Država i Srbije, koji omogućava da se bez redovnog sudskog postupka u SAD, Egner isporuči. Odnosno, bez oduzimanja američkog državljanstva”. Blic,B92

BlinkListblogmarksdel.icio.usdiggFarkfeedmelinksFurlLinkaGoGoNewsVineNetvouzRedditYahooMyWebFacebook

Unless otherwise stated, the content of this page is licensed under Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 License