Lustig Branko

http://essekeri.hr/bio/5-branko-lustig

http://www.politika.co.yu/rubrike/Kultura/Od-Kozare-do-Oskara.sr.html
Од „Козаре” до „Oскара”
Бранко Лустиг, истакнути амерички продуцент, планира да се бави професорским послом у Загребу
Бранко Лустиг (Фото Д. Јевремовић) Бранко Лустиг, прослављени амерички продуцент и данашњи гост Београда као председник једнодневног фестивала јеврејског филма, представља историју Холивуда у покрету. Награђен је „Оскарима” као продуцентфилмова„Шиндлерова листа” Стивена Спилберга и „Гладијатор” Ридлија Скота. Рођен је у Осијеку 10. јуна 1932. године, а као дете из јеврејске породице две године је био заточен у логорима Аушвиц и Берген-Белсен. У његовој богатој биографији забележеноје и да јебио продуцент филмова „Пад црног јастреба” (2001), „Ханибал” (2002. године), и спектакла „Краљевство небеско” из 2004. године.
У краћем разговору за „Политику”, Бранко Лустиг каже да тренутно није у продукцијским водама, али да ипак има још филмова у плану.
– Питате ме шта сада радим? За име Бога, имам 76 година, не радим више. Последње што сам радио је „Амерички гангстер”. Добро, није баш тако, припремам филм о Ани Франк и још један, о етиопским црнцима јеврејског порекла који су пребегли у Израел– каже Бранко Лустиг.
Наш саговорник напомиње да планира да се ускоро, после пензионисања у Холивуду, настани у Загребу.
– Требало је да већ ове године почнем да живим тамо, али сам одлучио да то буде на пролеће следеће године. Желим да радим као професор на Академији казалишне уметности у Загребу, али тује дошло до извесног неспоразума са људима на тамошњем Универзитету. Видите, они сматрају да филмска продукција није уметничка категорија, него више организациона, и да због тога катедру треба пребацити, ваљда, на Економски факултет. Не слажем се са тим, већ сматрам да је то врло креативан посао и да без доброг продуцента нема доброг филма. Али, у сваком случају, на јесен следеће године би требало да почнем са предавањима – најављује Лустиг.
После дугогодишње сарадње са режисером Ридлијем Скотом, свет је обишла вестда су се ова двојица великих пријатеља посвађали. Наводно, дошло је до сукоба када је Лустиг од режисера, приликом рада на „Америчком гангстеру”, у коме главну улогу игра Дензел Вошингтон, тражио да на шпици буде потписан као продуцент. Ридли то није хтео да прихвати, па га је потписаокао извршног продуцента, што је, наводно, довело до свађе, јер само продуцент може да добије„Оскара”.
– Не знам како ћете ово пренети, али сматрам да не можете да се свађате са великим уметником, а то Ридли Скот свакако јесте. Радили смо годинама заједно. Он за мене остаје пријатељ, једино што више не можемо да сарађујемо на филму. Желим да истакнем да је, поред Стивена Спилберга, он за мене други највећи режисер са којим сам радио, једноставно, уметник и генијалац – истиче Лустиг, и каже да му је омиљени филм у каријери „Шиндлерова листа”, а уз осмех наглашава да ни „Гладијатор” није лош.
Бранко Лустиг 53 године ради у филмској индустрији, а дубок траг оставио је и у југословенској кинематографији. Радио је, између осталих, и на филмовима „Козара” и „Не окрећи се сине”, а почетком осамдесетих година отишао је Холивуд.
На јучерашњој конференцији за новинаре поводом Дана јеврејског филма у Београду, Бранко Лустиг је у разговору са новинарима истакао да од јеврејског филма, као и фестивала којипредводи, не треба очекивати да се бави искључиво холокаустом.
– Сви то очекују, а није потребно. Јеврејски народ представља део културе Европе и ми желимо да проширимо поље интересовања у околини. Овде, на срећу, још има Јевреја, то су комшије као и сви други, и тако их треба и посматрати – каже Лустиг.
Славни продуцент истиче да српска, хрватска и босанска кинематографија лоше пролазе у Америци зато што се баве сувише локалним темама, које су неразумљиве просечном америчком гледаоцу.
– Морамо да пређемо на опште теме, да се оставимо ратова од 1941. или 1991. године, мада их се треба сећати да се не би поновили. Људи излазе из биоскопа јер им није јасно ко су усташе а ко четници, а то није добро. Треба ићи напред – истиче Лустиг.
Он је напоменуо да је одушевљен аустријским филмом „Кривотворитељи”, добитником прошлогодишњег „Оскара” за најбољи страни филм, у којем је главни лик Јеврејин. Лустиг је похвалио и израелски филм „Балон”, коме је припао „Златни медвед” у Берлину, јер говори о хомосексуалној вези између Израелца и Палестинца. Нагласио је да му је жао што кратко борави у Београду, јер би волео да посети Авалу.
С. Стаменковић

Unless otherwise stated, the content of this page is licensed under Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 License